Talon oma keitetty joulukinkku
Tässä on resepti sinulle, joka haluat itse kokeilla joulukinkun suolaamista. Se, joka ostaa valmiiksi suolatun joulukinkun, voi seurata ohjetta kohdasta 2. Kuinka monelle kinkku sitten riittää? Tavallisesti lasketaan, että neljän kilon joulukinkku vastaa noin 20 annosta.
Yhteen kinkkuun tarvitset
- 4 kg tuoretta kinkkua
- 4 rkl suolaa
- 2 rkl sokeria
Suolaliemi
- 2 ½ l vettä
- 2 ½ dl suolaa
- 1 1/4 dl sokeria
Keitinliemi
- 20 kokonaista valkopippuria
- vettä niin, että kinkku peittyy
Kuorrutus
- 1 muna
- 4 rkl sinappia
- 2 tl sokeria
- 4 rkl korppujauhoa
Valmistusohje
1. Suolaliemi: Sekoita vesi, sokeri ja suola, kiehauta ja anna jäähtyä. Hiero kinkun pintaan sokeria ja suolaa, pane se isoon astiaan ja kaada päälle jäähtynyt suolaliemi. Pidä viileässä 5 päivää, kääntele kinkkua silloin tällöin.
2. Keitä kinkkua vedessä pippurien kanssa noin 2 tuntia tai kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta. Kinkun keittoajaksi voidaan laskea 50 minuuttia kiloa kohti. Nosta kinkku keitinliemestä ja anna jäähtyä hieman. Leikkaa kamara pois, mutta jätä pintaan jonkin verran rasvaa. Kuiva rasvapinta puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla, jolloin kuorrutus tarttuu paremmin.
3. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Sekoita keskenään muna, sinappi sekä sokeri ja levitä seos tasaisesti kinkun pinnalle. Siivilöi päälle korppujauhoa ja taputtele sitä hieman kiinni sinappiseokseen. Kuorruta kinkkua uunissa n. 10 minuuttia, kunnes se on kauniin värinen. Ole tarkkana, ettei pinta pala! Anna kinkun jäähtyä kunnolla ja nosta se sitten jääkaappiin. Leikkaa kylmästä kinkusta ohuita viipaleita tarjolle tuotaessa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka