Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Vahva häränliha-papupata

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Joskus kannattaa satsata ruoan pitkään kypsyttämiseen. Tässä pataruoassa voit joko panna isot, valkoiset pavut kiehumaan pataan koko lihan keittoajaksi tai käyttää jo etukäteen keitettyjä papuja, jotka lisätään pataan vasta lihankypsytyksen loppupuolella. Tämän vahvan pataruoan kumppaniksi sopii hyvin keitetty riisi.

Kahdeksalle

  • 1 kg luutonta naudanlapaa
  • öljyä paistamiseen
  • 3 sipulia
  • 5 dl tummaa häränlihalientä
  • 3 dl punaviiniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 purkkia tomaattimurskaa (à 400 g)
  • ½ dl tomaattipyreetä
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 2 porkkanaa
  • 3 dl keitettyjä isoja valkoisia papuja
  • (tai 1 dl keittämättömiä)

Tarjoiluun

  • 4 dl ruokajogurttia
  • 1 nippu persiljaa

Valmistusohje

1. Jos käytät kuivattuja isoja, valkoisia papuja, ne pitää panna likoon 10 tunniksi.

2. Leikkaa lapa noin 2X2 cm:n kuutioiksi. Ruskista ne erissä kuumassa öljyssä. Siirrä lihat suureen pataan. Kuori ja viipaloi sipulit. Paista ne pehmeiksi öljyssä ja lisää pataan. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja laita pataan. Kaada päälle lihaliemi, punaviini ja tomaattimurska. Lisää liotetut pavut pataan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen kannen alla noin 2 tuntia.

3. Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieneksi. Pane porkkanakuutiot kiehumaan pataan viimeisiksi 15 minuutiksi. Jos käytät valmiiksi keitettyjä valkoisia papuja, lisää ne juuri ennen tarjoilua ja kuumenna vain kiehuvaksi. Kaada ruokajogurtti kulhoon. Hienonna persilja. Nosta pata pöytään vastakeitetyn riisin kera ja tarjoa ohessa jogurttia ja persiljasilppua.

Tuoreimmat aiheesta

Naudanlihapata