Vahva häränliha-papupata
Joskus kannattaa satsata ruoan pitkään kypsyttämiseen. Tässä pataruoassa voit joko panna isot, valkoiset pavut kiehumaan pataan koko lihan keittoajaksi tai käyttää jo etukäteen keitettyjä papuja, jotka lisätään pataan vasta lihankypsytyksen loppupuolella. Tämän vahvan pataruoan kumppaniksi sopii hyvin keitetty riisi.
Kahdeksalle
- 1 kg luutonta naudanlapaa
- öljyä paistamiseen
- 3 sipulia
- 5 dl tummaa häränlihalientä
- 3 dl punaviiniä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 purkkia tomaattimurskaa (à 400 g)
- ½ dl tomaattipyreetä
- 2 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 laakerinlehti
- 2 porkkanaa
- 3 dl keitettyjä isoja valkoisia papuja
- (tai 1 dl keittämättömiä)
Tarjoiluun
- 4 dl ruokajogurttia
- 1 nippu persiljaa
Valmistusohje
1. Jos käytät kuivattuja isoja, valkoisia papuja, ne pitää panna likoon 10 tunniksi.
2. Leikkaa lapa noin 2X2 cm:n kuutioiksi. Ruskista ne erissä kuumassa öljyssä. Siirrä lihat suureen pataan. Kuori ja viipaloi sipulit. Paista ne pehmeiksi öljyssä ja lisää pataan. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja laita pataan. Kaada päälle lihaliemi, punaviini ja tomaattimurska. Lisää liotetut pavut pataan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen kannen alla noin 2 tuntia.
3. Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieneksi. Pane porkkanakuutiot kiehumaan pataan viimeisiksi 15 minuutiksi. Jos käytät valmiiksi keitettyjä valkoisia papuja, lisää ne juuri ennen tarjoilua ja kuumenna vain kiehuvaksi. Kaada ruokajogurtti kulhoon. Hienonna persilja. Nosta pata pöytään vastakeitetyn riisin kera ja tarjoa ohessa jogurttia ja persiljasilppua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka