20.11. Kaali-jauhelihapiirakka ja glögimarinoidut marjat

Kaali-jauhelihapiirakka

  • 2 pakettia pakastevoitaikinaa
  • 1 pieni valkokaali
  • 2 sipulia
  • 1-2 dl kasvislientä
  • 400 g paistijauhelihaa
  • 3 rkl hunajaa tai siirappia
  • 2 dl keitettyä riisiä
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl meiramia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tilkka ruokaöljyä
  • voiteluun: 1 kananmuna

Ota voitaikinat huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen valmistusta. Suikaloi kaali ja sipulit. Kuumenna korkeareunaisessa kasarissa tilkka öljyä ja lisää suikaleet. Paista kunnes kaali saa hieman väriä ja lisää hunaja tai siirappi, timjami, meirami, suola ja mustapippuri. Hauduta kaali- ja sipulisuikaleet kypsäksi miedolla lämmöllä. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Yhdistä kasvissuikaleet, jauheliha ja keitetty riisi. Kauli toinen voitaikinalevy ja painele se leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun tai vuokaan pohjalle ja reunoille.

Levitä täyte taikinalle. Kauli toinen levy uunipannua hieman isommaksi levyksi ja nosta se täytteen päälle kanneksi. Painele reunat hyvin kiinni esim. haarukalla. Pistele kanteen muutama reikä ja voitele piirakka kananmunalla. Halutessasi voit tehdä kanteen voitaikinasta koristeita. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Marjasalaatti

  • 1 l pakastemarjoja
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl vettä
  • 1 maustepussi glögimausteita
  • 1 vaniljatanko
  • 2 dl valmista omena-kanelirahkaa
  • 1 dl kuohukermaa

Mittaa kattilaan sokeri, glögimausteet ja halkaistu vaniljatanko. Keitä kunnes seos muuttuu hieman siirappimaiseksi. Jäähdytä. Sulata marjat hellävaraisesti. Sekoita jäähtynyt glögiliemi vielä kohmeisten marjojen joukkoon. Vaahdota kerma ja sekoita se rahkan kanssa. Lusikoi marjoja ja lientä annosmaljoihin ja viimeistelle omena-kanelirahkalla.

Reseptit: Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat