25.5.2004 Kylmä tomaattikeitto ja bruschetta kahdella tavalla

Kylmä tomaattikeitto- Gazpacho (4 annosta)

  • 8 tomaattia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 kurkkua
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 l kasvislientä
  • suolaa
  • valkopippuria
  • tabascoa
  • 1 sitruunan mehu
  • oliiviöljyä

Leikkaa tomaatteihin ristiviilto ja kasta ne nopeasti kiehuvaan veteen. Kuori tomaatit ja ota kaksi tomaattia sivuun. Kuori kurkut ja ota puolikas kurkku sivuun. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet sekä varsiselleri ja kuullota ne pehmeiksi pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Lisää tomaatit ja kasvisliemi. Mausta ja anna kiehahtaa. Lisää 11/2 kurkkua ja soseuta. Jäähdytä keitto ja lisää

sitruunamehu. Tarkista maku. Poista kahdesta kuoritusta tomaatista siemenet ja kuutioi ne sekä puolikas kurkku pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutiot keiton joukkoon ja tarjoile.

Paprika-Ricotta Bruschetta (4 annosta)

  • 4 maalaisleipäviipaletta
  • 1 kpl valkosipulin kynsi
  • oliiviöljyä
  • 1 rkl kapriksia
  • 2 punaista paprikaa
  • 200 g ricottaa
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • sokeria

Paloittele paprikat ja kuullota ne sekä kaprikset pannulla pehmeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Paahda leivät ja pyyhkäise pinta kevyesti halkaistulla valkosipulin kynnellä. Sipaise leiville vielä tilkka oliiviöljyä. Nosta leivälle paprika-kaprisseosta ja ricotta- juustoa. Viimeistele tuoreella basilikalla. Tarjoile.

Sieni-parmankinkku Bruschetta (4 annosta)

  • 4 maalaisleipäviipaletta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • 1 rasia herkkusieniä
  • 1 sipuli
  • suolaa ja pippuria
  • 1 nippu rucolaa
  • 120 g parmankinkkua

Viipaloi herkkusienet ja hienonna sipuli. Kuullota edelliset pannulla ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paahda leivät ja pyyhkäise pinta kevyesti halkaistulla valkosipulin kynnellä. Sipaise leiville vielä tilkka oliiviöljyä. Nosta leivälle sieniä ja parmankinkkua. Viimeistele tuoreella rucolalla. Tarjoile.

Resepti: Jyrki Sukula/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat