26.9.2003 Burgundinpata hirvestä ja omenamunakas

1 kg hirvenpaistia
500 g liemijuureksia
tilkka öljyä
1 rkl tomaattisosetta
6 dl punaviiniä
1 l mietoa lihalientä
1 rosmariinin oksa
1 laakerinlehti
maizenaa suurustamiseen
mustapippuria
suolaa
200 g lämminsavukylkeä
200 g herkku- tai muita sieniä
200 g salotti- tai pikkusipuleita

Kuori ja kuutioi liemijuurekset isohkoiksi paloiksi (sipuli, selleri, porkkana, palsternakka). Kuutioi myös hirvenpaisti noin peukalon kokoisiksi paloiksi. Kuumenna valurautapata tai pannu kuumaksi ja paahda juureksia niin, että ne saavat tummanruskean värin. Nosta juurekset syrjään. Lisää sitten tilkka öljyä ja ruskista paistikuutiot kauttaaltaan pienissä erissä. Lisää tomaattisose ja ruskista vielä hetki. Lisää punaviini ja lihaliemi sekä vettä niin että kaikki ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljakseen ja kuori vaahto pois pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti sekä juurekset. Peitä pata kannella ja anna hautua uunissa 130 asteessa tai hellalla miedolla lämmöllä 1-1,5 tuntia. Kypsyminen riippuu lihan raakakypsymisasteesta, joten vain kokeilemalla selviää milloin liha on varmasti kypsynyt mureaksi. Siivilöi liemi toiseen kasariin sivuun ja poimi juurekset ja pippurit pois. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on noin 6 dl. Suurusta liemi maizenalla. Lohko herkkusienet. Poista savukyljestä nahka ja rustot sekä kuutioi se. Kuori pikkusipulit. Ryöppää sieni-kylki- sipuliseosta kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Siivilöi vesi pois ja lisää seos kastikkeen joukkoon. Mausta kastike suolalla ja rouhitulla mustapippurilla halutessasi ja sekoita kastike hirvenlihojen kera. Anna hautua vielä hiljaisella lämmölä hetki. Tarjoa lisukkeeksi esim. keitinperunoita, riisiä tai ohraa.

Viinisuositus: Bourgogne Pinot Noir Bouchard Pére& Fils / 11,34 euroa / pullo. Numero 6121

Omenamunakas (kahdelle)


2 munaa
0,5 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 dl omenahilloa
ripaus vanilliinisokeria

voita

tomusokeria

Riko munat ja sekoita kerman ja vanilliinisokerin kanssa. Sulata munakaspannussa tilkka voita ja valmista seos kuten munakas. Älä kypsennä liikaa. Munakkaan tulee olla hieman löysä sisältä. Lisää täytteeksi omenahillo ja kumoa munakas. Siivilöi tomusokeria päälle ja tarjoa heti.


Lue myös:

    Uusimmat