28.11.2002 Punajuuripiiras ja valkoinen glögi

Vieraana Merja Tuominen-Gialitaki ravintola Knossoksesta

Punajuuripiiras

100 g voita
50 g neitsytoliiviöljyä
1/2 dl vehnäleseitä
2,5-3 dl vehnäjauhoja
(2 rkl vettä)

n. 500 g raakaa punajuurta suikaleina tms
n. 350 g punasipulia renkaina
vähän oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
(1-2 tl hunajaa)
2-3 rkl viinietikkaa
valkopippuria
vähän rosmariinia
100-200 g fetaa
2 munaa

1. Valmista ensin pohja. Nypi pehmeä rasva ja muut aineet keskenään tai pyöräytä taikina monitoimikoneessa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja anna levähtää kylmässä sen aikaa kun valmistelet täytettä. Kypsennä pohjaa n. 10 minuuttia 180 asteessa.
2. Kuullota sipulit ja punajuuret öljytilkassa. Lisää joukkoon hiukan viinietikkaa ja hauduta kypsäksi kannen alla (n.20 min). Lisää mausteet ja tarkista maku. Anna jäähtyä hetki.
3. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää ne ja 2/3 murustetusta fetasta kasvisseokseen. Kaada seos vuokaan esikypsennetyn pohjan päälle ja lisää pinnalle loput fetamurut. Kypsennä 15-20 minuuttia 200-225 asteessa eli kunnes piiras on hyytynyt ja kypsä. Tarjoa punajuuripiiraan kanssa esim. kaneli-hunaja-valkoviiniglögiä

Hunaja-kaneli-valkoviiniglögi


1/2 l vettä
3-4 kanelitankoa
(2-4 neilikkkaa)
2-6 rkl hunajaa
1 pll valkoviiniä

1. Keitä mausteita vedessä ja jätä hautumaan, jotta maut irtoavat. Siivilöi.
2. Sekoita joukkoon hunajaa makeudeksi ja kun se on sulanut valkoviini. kuumenna.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat