4.5.2003 Tukimuurille ilmettä istutuksilla

Tukimuureilla saadaan rakennettua enemmän käyttöalaa rinnepuutarhaan. Muurien tekemiseen löytyy monenlaisia materiaaleja, joista yleisimpiä ovat valmiit muurikivet, vanhat puhelinpylväät, luonnonkivilohkareet sekä betonivaletut muurit.

Tukimuurit tuovat puutarhaan elävyyttä, mutta pitkät ja raskaan oloiset tukimuurit voivat myös jäädä liian hallitseviksi ja yksitoikkoisiksi. Tällaisen tukimuurin ilmettä voidaan pehmentää erilaisilla istutuksilla. Useimmiten kasvivalinnoissa kannattaa pysyä samoilla linjoilla jo olemassa olevan kasvuston kanssa.

Työvaiheet

Kuten muissakin kunnostus- ja rakennustöissämme, tässäkin istuttiin ensin kaikessa rauhassa katselemaan paikkaa ja juttelemaan erilaisista vaihtoehdoista omien toiveiden toteuttamiseksi. Asiat pantiin paperille ja lopuksi piirrettiin mittakaavaan luonnos, johon merkittiin olemassa olevat, säästettävät ja uudet istutusalueet ja muut ratkaisut.

Kun puutarha on paperilla valmis, muurin etupuolella kasvavalle nurmelle merkitään tulevien istutusalueiden ääriviivat. Nurmi kaivetaan ylös ja viedään pois.

Nurmen alla oleva maa kuohkeutetaan ja parannetaan uudella kasvualustalla. Uutta maata lisätään niin paljon, että istutusalueet jäävät selvästi koholle. Tämä on hyväksi istutettaville kasveille, ja lisäksi se madaltaa muuria näiltä kohdin ja rytmittää keventävästi sen jäykkyyttä.

Kuunliljojen (Hosta ssp.) tila istutusalueella on ajan kanssa, kasvien rehevöityessä jäänyt minimaaliseksi. Niinpä kuunliljat kaivetaan kunnon juuripaakun kera ylös ja istutusaluetta levennetään, kuohkeutetaan ja siihen lisätään uutta peruskalkittua ja lannoitettua multaa. Kuunliljat istutetaan takaisin samaan syvyyteen, kastellaan kunnolla ja annetaan kasvurauha.

Taimien istutus uusille alueille


Havut ja atsaleat

Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden roudan sulamisesta maan routaantumiseen.

Ennen istuttamista taimet kastellaan hyvin ja huolehditaan ettei juuripaakku pääse missään vaiheessa kuivahtamaan.

Havukasvit sekä atsaleat pitävät happamasta maasta. Niinpä niiden istutusalueiden perustamisessa kannattaa käyttää valmista havupuumultaa.

Havut istutetaan samaan syvyyteen kuin mitä ne ovat olleet astiassa. Niiden taimia myydään myös paakkutaimina, ja silloin juuripaakun ympärillä oleva säkkikangas tai kangasverkko jätetään paikoilleen. Juuripaakku ei saa rikkoontua, joten taimen tyvellä olevat, kiristävät solmut leikataan auki vasta istutuskuopassa.

Aurinkoisille paikoille istutetut havujen- ja atsalean taimet suojataan kevättalvella auringolta harsolla tai säkkikankaalla. Suoja pidetään taimien päällä kunnes maa on sula ja kasvi pystyy jälleen ottamaan vettä juurillaan. Kevätsuojaus tehdään vuosittain joka kevät, kunnes taimet ovat juurtuneet ja alkaneet kasvaa - yleensä kolmena ensimmäisenä keväänä.

Atsaleoja ja havupuita ja -pensaita ei yleensä leikata, kuitenkin vioittuneet versot poistetaan.

Kevätatsalea (Rhododendron x fraseri)

Meidän olosuhteissamme talvenkestävin - ja kasvualustansa suhteen melko vaatimaton - kevätatsalea kukkii toukokuussa jolloin kukat peittävät muuten vielä lehdettömän pensaan kokonaan. Se viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla.

Tertturuusut

Tertturuusut ovat vaativia aurinkoisen paikan kasveja. Talvehtimisen edellytyksenä ruusujen varren ja juurien välissä oleva jalonnuskohta tulee istuttaa 10-20 senttiä maanpinnan alle runsasmultaiseen, ravinteikkaiseen ja hyvin vettä läpäisevään maahan. istutusalueen tulee olla vähintään 40-60 senttiä syvä.

Ruusujen hoito


Ruusupenkkiä kitketään ja kastellaan tarvittaessa. yhtäjaksoisen kukinnan onnistumiseksi kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisti. Kukintansa lopettanut oksa leikataan verson yläpäästä lukien ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta, jolloin samalla edistetään uusien, kukkivien versojen muodostumista. Ruusuja lannoitetaan säännöllisesti keväällä ja syksyllä.

Ruusujen suojaus

Kukkien kuihduttua tertturuusujen versot leikataan 20-30 sentin pituisiksi ja niiden tyvelle levitetään ohuelti hiekan sekaista multaa tai turvetta. Maan routaannuttua ruusut peitellään ilmavalla havukatteella.

Syksyllä ruusukasvustoon voi jättää myös pidempiä versoja, jotka auttavat sitomaan suojaavan lumen paikalleen. On kuitenkin hyvä muistaa, että tertturuusut ovat oikukkaita kasveja: toisinaan ne voivat säilyä talven yli suojaamattomanakin, ja joskus hyväkään suojaus ei ole pitänyt niitä hengissä kevääseen.

Myös kasvinsuojeluun tulee varautua, sillä lehtikirvat aiheuttavat ruusukasvustossa herkästi tuhoja. Kirvojen torjuminen on vaivattominta Tolu- tai mäntysuopaliuoksella.

Leikkaus keväällä

Ruusujen kevätleikkaus on yhtä voimakas kuin avojuurisille ruusuntaimille tehtävä istutusleikkaus: ruusut leikataan noin 10 sentin korkuiseksi ja kuhunkin oksaan jätetään 3-5 silmua. Heikot versot poistetaan kokonaan.

Patsaat

Tukimuuria rytmitetään ja sen ilmettä kohennetaan vielä katseenvangitsijalla. Vaihtoehtona ohjelmassamme on kaksi aivan erityyppistä, kuitenkin tyylikästä ja ajatonta patsasta. Komea graniittinen lyhty on vahva ja tasapainoinen vaihtoehto, joka korostaa erinomaisesti puutarhan tunnelmaa ja istuu moitteettomasti kasvillisuuden joukkoon. Toisena vaihtoehtona on elegantti pronssinen kurkipariskunta, joka tuo herkkää romantiikkaa puutarhan tunnelmaan.

Katseenvangitsijoiden tarkoitus on tuoda lähikontaktia muurilla istuville ja samalla kaunistaa puutarhaa monelta suunnalta katsottuna. Harkiten sijoitettuna katseenvangitsijat myös lisäävät mielenkiintoa puutarhassa.

Istutusalueiden rajaus puutarhurin sokea piste?

Kun istutusalueet ovat valmiit niiden reunat viimeistellään reunanrajaajasaksilla. Istutusalueiden rajaus nurmesta kannattaa tehdä aina, sillä nurmen ja istutusten hoito helpottuu ja rikkaruohojen leviäminen vähenee. Lisäksi siisteillä reunan kanttauksilla - tai reunakiveyksillä - saadaan myös puutarhan yleisilme viimeistellyn ja huolitellun näköiseksi.

Vaikka niittymäisten ja muutenkin luonnonmukaisempien alueiden suosio kasvaa kotipuutarhureidenkin keskuudessa on perinteisten nurmikoiden käyttö puutarhoissamme edelleen yleisintä. Siksi on hämmästyttävää todeta, kuinka vähälle huomiolle nurmikon reunojen huoliteltu kanttaus tai rajaus on jäänyt nurmikon hoidossa. Ikävä kyllä yleisimmin nurmen rajaamiseen ei ole kiinnitetty lainkaan huomiota, jolloin alueesta on vaivatta muotoutunut epäsiistin ja laiminlyödyn näköinen kokonaisuus.

Ilman selkeää rajausta nurmi ja alueella viihtyvät rikkakasvit levittäytyvät nopeasti istutusalueelle, koristekasvien joukkoon tehden nurmen ja istutusalueiden rajasta entistä häälyvämmän ja epäsiistimmän. Suuremmissa puutarhoissa tällainen hoidollinen laiminlyönti ei välttämättä ensimmäiseksi osu silmään, mutta alati pienentyneillä omakoti- ja rivitalojen tonteilla nurmen reunat itsessään saattavat muodostua hyvinkin merkittäviksi elementeiksi: vaikka nurmi itsessään ei olisikaan huippukunnossa, kauniisti rajattu nurmikko luo välittömästi vaikutelman hyvin hoidetuista istutus- sekä muista nurmen yhteydessä sijaitsevista alueista sekä elementeistä.

Edustava, perinteinen nurmikko, joka parhaimmillaan luo muulle puutarhalle tarvittavaa kontrastia vaatii huolellista hoitoa. Siihen kuuluvat säännöllisen leikkauksen lisäksi myös siistit ja selkeät raja-alueet.

Monta tapaa reunustaa ja rajata

Nurmen raja- ja reuna-alueiden siistiminen on yksinkertaisesti reunojen kanttausta joko käsipelillä tehden tai konetta apuna käyttäen. Kumpaankin vaihtoehtoon on saatavissa käyttökelpoisia työvälineitä.

Kanttaamisella on kaksi etua: kustannuksia ei ole juuri lainkaan ja reunoja voidaan vaivatta muotoilla pyöreiksi, jolloin puutarhan yleisvaikutelmasta saadaan pehmeämmän oloinen.

Kestopuulauta, tiilet, erilaiset kivet sekä hiljalleen suosiotaan kasvattanut lattarauta vaativat perustamisvaiheessa jonkun verran enemmän aikaa ja varoja, mutta luovat myös alueiden rajaajina puutarhaan aivan uusia ulottuvuuksia. Nurmen laidoilla kulkeva kivireunus saattaa käytännöllisyytensä lisäksi olla myös tarkkaan suunniteltu katseenvangitsija, jonka tarkoitus on johdattaa puutarhassa kulkijan katse puutarhan osasta toiseen.

Edellä mainitut materiaalit sijoitetaan mieluiten nurmen laidoille sellaiseen syvyyteen, jossa niistä ole haittaa nurmea ajettaessa.

Näin pidät nurmen reuna-alueet siisteinä:

* Kerran vuodessa tehty nurmen reunojen uusintaleikkuu palauttaa nurmialueen muodon sekä luo järjestystä puutarhaan.

* älä käytä lapiota - se jättää suoraan linjaan ikävän näköisiä pykiä.

* Poista reunan leikkuun jälkeen kaikki leikkuujäte, sillä sen joukossa on aina juuria, jotka voivat juurtua uudelleen ja levitä istutusalueelle.

* Huolehdi siitä, etteivät rikkakasvit pääse kasvamaan nurmen ja istutusalueen uomaan.

Hinnat, esimerkkejä:

Kasvit:

astiaruusu 10 kpl 60 e
pallohortensia 2 kpl 14e
tuija Smaragd (80-100) 1 kpl 33e
tuija Smaragd (100-125) 1 kpl 43e
kevätatsalea 4 kpl 84e
katajat 3 kpl 80e

Patsas kurki 2 kpl 700e
graniittilyhty 1 kpl 490e
yhteensä 1504e

Tämä sisältö on esitetty tv:ssä 4.5.2003.

Huom. mainitut hinnat ja yhteystiedot ovat esitysajankohdan mukaisia.

Lue myös:

    Uusimmat