6 tavallista tapaa, joilla aiheutat toiselle häpeää kehostaan – ethän sorru näihin?

7:20img
Julkaistu 28.07.2018 06:00

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Elämme yhteiskunnassa, jossa hoikkuus tuntuu välillä olevan itseisarvo. Toki huomattava ylipaino lisää riskiä moniin eri sairauksiin, mutta on myös hyvä muistaa, että kehoja on joka lähtöön. Kenenkään ei pitäisi joutua häpeilemään ulkomuotoaan.

Videolla keskustellaan kehopositiivisuudesta: kannattaako se koosta huolimatta?

Body shaming -termillä ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä, mutta sillä tarkoitetaan toisen kehon muodosta annettuja kielteisiä kommentteja. Käytännössä ”kehon häpäisy” tarkoittaa siis toisen ihmisen kiusaamista tämän ulkomuodon vuoksi.

Lihavuutta koskevat negatiiviset asenteet voivat olla niin syvälle juurtuneita, ettei niitä itse tajua. Business Insider listasi esimerkkejä tyypillisistä tilanteista, joissa ne puskevat esiin – ja saavat toisen tuntemaan olonsa huonoksi.

1. ”Olen niin läski”

shutterstock_387513364

Ylipainoiset saavat usein kuulla painostaan. Kuvituskuva.

Ylipainoiset saavat valitettavan usein kuulla olevansa lihavia – niin lähipiiriltään, tuntemattomilta kuin lääkäreiltäkin. Moni normaalipainoinen kuitenkin kutsuu itse itseään lihavaksi turvotuksen iskiessä tai hyvin syötyään. Kyseessä ei ole siis oikea ylipaino, mutta sanonta lisää lihavuuden huonoa mainetta.

2. ”Et ole lihava, olet kaunis”

shutterstock_1064352545

Lihava ei tarkoita rumaa. Kuvituskuva.

Näennäisen kehun kertominen sulkee pois sen, että ihminen voi olla sekä lihava että kaunis. Tokaisu kasvattaa käsitystä hoikkuudesta ainoana kauneuden muotona.

3. ”Näytänkö lihavalta?”

shutterstock_461109832

Ei ole tavatonta, että naiset tuskailevat kokoaan peilin edessä. Kuvituskuva.

Naisten suusta usein kuultu kysymys kuuluu oikeasti seuraavasti: ”Näytänkö hyvältä?” Taas siis hyvältä näyttäminen ja ylipaino asetetaan edustamaan vastakkaisia asioita. Samaan kastiin sujahtaa toisen asun kehuminen sen perusteella, että se saa kantajansa näyttämään hoikalta.

4. ”Aiotko todella syödä tuon kaiken?”

shutterstock_489449776 (1)

Toisen ruokailutottumuksia on törkeää kommentoida. Kuvituskuva.

Ruokailutottumukset ovat pitkälti jokaisen ihmisen oma asia, eikä niihin pitäisi puuttua kommentoimalla ruoan ravintosisältöä tai määrää. Toisen valintojen kommentoiminen, erityisesti terveellisyyden kannalta, on varma merkki toisen kehon asettamisesta häpeään.

5. ”Olet onnekas, kun voit syödä mitä vain lihomatta”

shutterstock_95275570 (1)

Ylipainoinen ei tarkoita epäonnekasta. Kuvituskuva.

Edelleen, toisen ruokailutottumusten kommentointi on varsin kyseenalaista puuhaa – vaikka tarkoituksena olisi kehua. Toisen tehokkaan aineenvaihdunnan ylistäminen on samalla hoikkuuden ylistämistä. Sellainen kielii asenteesta, jonka mukaan ylipainoiset ovat epäonnekkaita.

Lähde: Business Insider

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto