60 on uusi 50! Vanhuus alkaa myöhemmin kuin ennen

Onko lapsettoman vanhuus surullinen ja yksinäinen? 3:37
KATSO MYÖS: Onko lapsettoman vanhuus surullinen ja yksinäinen?

Vanhat nuortuvat – ainakin tämän tutkimuksen mukaan. 25 vuoden tutkimuksessa selvisi, että vanhan iän käsite on muuttunut.

Vanhuus alkaa myöhemmin kuin ennen. Amerikkalaisen psykologijärjestön American Psychological Associationin julkaiseman tutkimuksen mukaan keski-ikäiset ja tätä vanhemmat uskovat, että "vanhuus" alkaa myöhemmin kuin saman ikäiset uskoivat vuosikymmeniä sitten, kertoo El País.

Vanhuuden alkaminen lykkääntyi vastaajan ikääntyessä

Tutkimuksessa 14 000 saksalaista koehenkilöä vastasi kyselyyn useita kertoja 25 vuoden aikana. Yksi kysytyistä kysymyksistä oli "minkä ikäisenä ihminen on mielestäsi vanha?"

Henkilöt olivat syntyneet 1911–1974; osa koehenkilöistä värvättiin mukaan tutkimuksen jo alettua.

Vastaajien ikääntyessä myös vastaukset muuttuivat ja vanhuus alkoi aina vain myöhemmin; tutkimuksen loppuvaiheella, kun henkilöt olivat iäkkäimmillään, "vanhaksi iäksi" määritettiin 70–71. 

1911 syntyneistä 65-vuotiaista vanhuus alkoi keskimäärin 71-vuotiaana, mutta 1956 syntyneistä 65-vuotiaista se alkoi 74-vuotiaana.

The Hillin mukaan nyky-keski-ikäiset kokivat vanhuuden alkavan 75-vuotiaana. Voisikin siis sanoa, että vanhuus nuortuu jatkuvasti, ja 60 on uusi 50.

"Joku, joka on 60, saattoi vaikuttaa menneisyydessä vanhalta..."

Naisten mielestä vanha ikä alkoi keskimäärin 2,4 vuotta myöhemmin kuin miesten mielestä.

Syitä vanhuuden lykkääntymiselle on useita. Ihmiset elävät pidempään, ja myös "eläkeikäisen elämän" laatu on noussut. 

– Naiset elävät usein kauemmin kuin miehet, mikä voisi selittää eron vanhan iän alkamisen ymmärtämisessä, tutkimusta tehnyt Markus Wettstein Humboldtin yliopistolta Berliinistä sanoo.

Monet elämän huippukohdista avioitumisesta lasten saamiseen tapahtuvat myöhemmin kuin ennen. Myös eläkeikä nousee jatkuvasti, mikä osaltaan lykkää vanhuutta.

– Jos elinajanodote on pidempi, oletus vanhan iän alkamisesta voi lykkääntyä hieman. Joku, joka on 60, saattoi vaikuttaa menneisyydessä vanhalta, mutta nyt hän voisi hyvin elää vielä 20 vuotta tai enemmänkin, Wettstein sanoo.

On myös mahdollista, ettei kukaan halua ajatella itseään vanhana nuoruutta korostavassa ja ihannoivassa yhteiskunnassa.

Tutkijoiden mukaan tärkeä tekijä saattaakin olla henkilön subjektiivinen ikä eli se, minkä ikäinen hän tuntee olevansa. Aikuisikäisillä on tapana tuntea itsensä nuoremmiksi kuin mitä kalenteri-ikä kertoo.

Tutkimus julkaistiin Psychology and Aging -lehdessä.

Katso myös: Näin lapsuuden kehityksellinen trauma vaikuttaa aikuisiällä: "Moni kuvaa, että elämä on ikään kuin lasiseinän takana"

Lue myös:

    Uusimmat