Taiteen akateemikko, tekstiilitaitelija Vuokko Eskolin-Nurmesniemi on iloinen, että Marimekon kuosi paljastui näin näyttävällä tavalla kopioksi. Hän toivoo nyt laajempaa keskustelua kopioinnista.
Eskolin-Nurmesniemi ei halua kommentoida Kristiina Isolan kuosikopiointia Marimekon suunnittelijana, vaan laajemmin taiteen akateemikkona.
– Kopiointi on tuttu asia meille suunnittelijoille. Suomessa on perinteisesti kunnioitettu tekijänoikeuksia, mutta nyt kopiointi toistuu joka päivä määrätyissä firmoissa. Olen iloinen, että asia tuli esille, äärimmäisen iloinen, Eskolin-Nurmesniemi sanoo.
Akateemikko muistuttaa, että Suomessa on ollut 1940-luvulta lähtien arvostettuja suunnittelijoita.
– He ovat ajatelleet omilla aivoillaan eivätkä menneet juurille ja tehneet sieltä uudelleen ja ottaneet sen omiin nimiinsä, Eskolin-Nurmesniemi sanoo.
– Tämä on se kauhein asia, että firmoihin pääsee sellaisia suunnittelijoita, jotka menevät juurille, mutta eivät luo itse mitään, eivät mene itseensä. Aina kun kysyy itseltään, saa vastauksen, tämä on minun oppini.
Kopiointi on ongelma koko maailmassa.
– Tekijänoikeus on yhä tärkeämpi asia tässä maailmassa, jossa bisnesmaailma on niin hektistä ja tieto kulkee hetkessä sähköisesti. Kun meillä täällä suunnitellaan jotain, niin idässä sama tulee heti ulos, siellä voidaan saman tien aloittaa sen teostaminen.
Eskolin-Nurmesniemi kertoo seuraavansa alaa ja alalle valmistuvia nuoria koko ajan.
– Aalto-yliopistossa opetetaan suunnittelijoille myös lakia, mutta nyt Suomessa on paljon sellaisia, jotka eivät tunne tekijänoikeuslakia.
Marimekon Isola myöntää kopioinnin – "En ajatellut tekijänoikeuksia"
Peittääkö Finnair Marimekon kopiokuosin koneestaan?