Aki Wahlmanin vinkit: Grilliribsit ja makkarat juhannukseksi

Aki Wahlman neuvoo maittavan keskikesän menun kokoamisessa. Grillipalojen oheen valmistetaan merellisiä salaatteja ja ylhäisen hyvää jälkiruokaa.

Juhannuksen viettoon liittyy kokkotulen loimun lisäksi olennaisesti grillin lämmitys. Kokkaamisessa kannattaa välttää perinteiset virheet.

– Grilliritilälle laitettavan lihan tulisi olla huoneenlämpöistä eikä suoraan jääkaapista noudettua, Aki vinkkaa.

Myös makkarat pannaan vesihauteeseen tai mikroon hetkeksi ennen grillausta. Näin lopputulos on rapeampi ja mehevämpi.

– Isot palat, kuten ribsit, keitetään ennen grillausta. Muuten vaarana on, että ne kuivuvat liikaa tai jäävät osittain raaoiksi.

Marinadi lihoille valmistetaan erikseen ja lisätään lämpimien herkkujen päälle jälkikäteen.

– Marinadeja ei kuulu hiillostaa. Niiden teossa voitaisiin ottaa mallia Jenkeistä, jossa barbecue-kulttuuri kukoistaa, Aki sanoo.

Grilliribsit ja tuoresalsa

1 rs (1,1 kg) Kananpojan ribsejä, bbq-marinoituja

Salsa

5-6 (500 g) tomaattia
1 (100 g) punasipuli
1 Pirkka punainen, mieto chilipalko
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä
1 rkl limetinmehua
1/2 dl tuoretta korianteria tai persiljaa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria

1. Ota ribsit huoneenlämpöön noin 1/2 tuntia ennen valmistusta. Grillaa tai paista ne uunissa kypsiksi.

2. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Halkaise chilipalko pitkittäin ja poista siemenet. Hienonna chili ja kuorittu punasipuli sekä valkosipuli.

3. Sekoita tomaatit, chili, sipulija valkosipuli kulhossa. Lisää öljy, limetinmehu, korianteri ja mausteet. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua. Tarjoa lisäksi uusia perunoita ja tuoretta leipää.

Vinkki! Käytä tomaattien sisus mureketaikinaan, keittoihin tai kastikkeisiin.

Makkaravartaat ja perunasalaatti

1 pkt (400 g) Pirkka A-luokan grillimakkaroita
1 pkt (250 g) Pirkka krakovanmakkaraa
1 pkt (250 g) Pirkka bratwurstia
1 pkt (140 g) Pirkka pekonia
1 pkt (300 g) Pirkka prinssinakkeja
16 kpl n. 25 cm:n bambutikkuja
Vartaiden voiteluun
Pirkka grillauskastiketta

Perunasalaatti

n. 1 1/2 kg uusia perunoita
vettä, suolaa, tillin varsia
3-4 kevätsipulia tai
2-3 nippusipulia varsineen
1 iso punasipuli
1/2-1 dl kapriksia
100 g pinaattia tai rucolaa
1 dl Pirkka mustia kivettömiä oliiveja

Kastike

1 dl Pirkka ekstra neitsyt oliiviöljyä
1/2 dl omenaviinietikkaa
1 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1-2 rkl sinappia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl hienonnettua tilliä

1. Aloita perunasalaatin valmistuksesta. Harjaa perunat puhtaiksi juuresharjalla(kuori tarvittaessa). Pane perunat suolalla ja tillinvarsilla maustettuun veteen ja keitä juuri ja juuri kypsiksi. Hienonna kevätsipulit ja viipaloi kuorittu, halkaistu punasipuli.

2. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään.

3. Kaada kypsistä perunoista vesi pois. Leikkaa perunat reiluiksi paloiksi. Sekoita lämpimien perunoiden joukkoon hienonnetut sipulit, kapriksetja kastike. Anna perunoiden maustua huoneenlämmössä kannen alla noin 1/2 tuntia. Kaada maustuneet perunat tarjolle laakeaan kulhoon kerroksittain pinaatin tai rucolan lehtien kanssa. Koristele salaatti halkaistuilla oliiveilla.

3. Paloittele grillimakkarat. Leikkaa krakovanmakkarat ja bratwurstitneljään osaan ja pekoniviipaleet kahtia. Pujottele vedessä liotettuihin vartaisiin vuorotellen erilaisia makkaroita ja rullalle käärittyjä pekoniviipaleita.

4. Voitele vartaat grillauskastikkeella ja grillaa välillä käännellen. Voit kuumentaa vartaat myös uunissa 225-asteessa noin 15 minuuttia. Käännä vartaat kerran kuumennuksen aikana.

Tarjoa vartaat perunasalaatin kanssa.

Grillibroileria ja marinoituja kasviksia

1 rs (n. 800 g) Kariniemen Kananpojan grillifileitä, marinoituja

Kasvikset

1 pkt (400 g) Pirkka kypsiä maissintähkiä
1 (300 g) kesäkurpitsa
100 g nippusipuleita
3 pientä eriväristä paprikaa
1 rs (200 g) herkkusieniä

Marinadi

3/4 dl ekstra neitsyt oliiviöljyä
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rosmariinia tai timjamia
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
tuoreita yrttejä

1. Viipaloi maissintähkät, pitkittäin puolitettu kesäkurpitsa ja sipulit varsineen. Leikkaa paprikat isoiksi kuutioiksi. Puhdista ja halkaise herkkusienet.

2. Kuumenna osa marinadin öljystä (muurinpohja)pannulla ja paista kasviksia ja sieniä pari minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Siirrä kasvikset kulhoon.

3. Sekoita lopun öljyn joukkoon etikka, hienonnetut valkosipulinkynnet, rosmariini tai timjami, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi kuumien vihanneksien päälle. Siirrä viileään marinoitumaan noin tunniksi. Sekoittele välillä. Hienonna kasvisten päälle tuoreita yrttejä.

4. Grillaa broilerit kypsiksi. Voit myös paistaa ne uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia. Leikkaa broilerifileet nahkoineen 2-3 osaan. Tarjoa lisäksi leipää.

Ruotsalainen perunasillisalaatti

2 pkt (n. 300 g) Pirkka kevytsuolattuja sillifileitä
1/2 kg keitettyjä uusia perunoita
1 nippu retiisejä
2 maustekurkkua
3 kevätsipulia
1 dl tilliä hienonnettuna

Kastike

1 tlk (200 g) Pirkka kevytkermaviiliä
1 dl Pirkka kevytmajoneesia
1 dl tilliä hienonnettuna
1 rkl sinappia
1 tl sitruunankuorta raastettuna
2 rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria

Pinnalle

kevätsipulia ja tilliä hienonnettuna

1. Leikkaa huuhdotut, valutetut sillifileet noin sentin levyisiksi viipaleiksi. Viipaloi myös perunat ja puhdistetut retiisit. Kuutioi maustekurkku. Hienonna kevätsipulit ja tilli.

2. Lado puolet aineksista kerroksittain lasikulhoon: perunaviipaleet, tilli, sillipalat, maustekurkkukuutiot ja kevätipuli sekä retiisiviipaleet. Lado toinen kerros samoin.

3. Raasta hyvin pestyn sitruunankuori ja purista puolikkaasta mehu. Sekoita kermaviili ja majoneesi. Mausta sitruunanmehulla, -kuoriraasteella, tillillä, sinapilla ja mustapippurilla.

4. Kaada kastike kulhoon salaattiainesten päälle. Ripottele pinnalle hienonnettua kevätsipulia ja tilliä.

Tarjoa ruisleivän kanssa.

Katkarapucaesar

1 ruukku roomansalaattia
1 ruukku jääsalaattia

Kastike

1 tlk (2 dl) ruokakermaa
1 dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna
6 Pirkka anjovisfileetä
1 kananmuna keitettynä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl Pirkka tulista sinappia
2 tl väkiviinaetikkaa
ripaus mustapippuria

Krutongit

9 paahtoleipä- tai ruisvuokaviipaletta
oliiviöljyä

Lisäksi

1/2 dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna
1 ps (180 g) katkarapuja (pakaste)
2 kananmunaa keitettynä

1. Huuhdo ja valuta salaatinlehdet.

2. Mittaa kastikkeen ainekset monitoimikoneen kulhoon ja soseuta.

3. Leikkaa leivistä reunat pois ja kuutioi leivät. Paista kuutiot pannulla oliiviöljyssä rapeiksi. Anna krutonkien jäähtyä.

4. Revi salaatinlehdet. Kokoa salaatti kastikkeen ja juustoraasteen kanssa kerroksittain. Lisää päälle sulatetut katkaravut, lohkotut munat ja krutongit. Tarjoa alkusalaattina.

Raparperi-mansikkatorttu

3 dl Pirkka omena-kanelimuromysliä
50 g voita tai margariinia

Täyte

300 g (n. 6 dl) raparperipaloja
1/2 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1/2 l isokokoisia mansikoita
5 liivatelehteä
1 tlk (2 1/2 dl) Flora Vanilla vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk (250 g) rahkaa
n. 1 rkl sokeria
2 rkl omenatäysmehua

1. Jauha mysli hienoksi monitoimikoneessa. Sulata rasva ja lisää myslimurujen joukkoon. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Levitä mysliseos tasaisesti vuoan pohjalle.

2. Mittaa raparperipalat, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä välillä sekoittaen kypsäksi, lähes soseeksi. Mausta kanelilla. Jäähdytä.

3. Leikkaa mansikat pitkittäin 2-3 osaan. Vuoraa irtopohjavuoan reunat viipaloiduilla mansikoilla asettamalla mansikat vieri viereen, leikkuupinta vuoan reunaa vasten. Jätä muutama tortun koristeeksi. Nosta kylmään.

4. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässävedessä vähintään 10 minuuttia. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita rahka jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon ja sekoita se vaniljakastikevaahtoon. Mausta sokerilla.

5. Kuumenna omenamehu ja liuota siihen mahdollisimman tarkoin puristetut liivatelehdet. Lisää seos vähän jäähtyneenä raparperiseoksen joukkoon. Kaada seos vuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli. Koristele pinta vielä muutamalla mansikalla.

Hovijäätelö

2 banaania
n. 5 dl tuoreita mansikoita tai vadelmia
1 l GB Glace puutarhamarjajäätelöä
1 ps (60 g) valmiita marenkeja
n. 1 dl Pirkka suklaakastiketta

1. Paloittele banaanit ja halutessasi mansikat. Pyöritä jäätelöstä palloja. Murustele osa marengeista hieman pienemmiksi, jätä osa kokonaisiksi.

2. Kokoa jälkiruoka kerroksittain tarjoilumaljaan. Valuta päälle kastiketta.

Vinkki! Marenkien tilalla voit käyttää 1/2 pkt Pirkka kaurakeksejä.

MTV3/Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat