Ammattilaisen vinkit: Näin kirjoitat hyvän laulun

Lojuuko pöytälaatikossasi tekstejä, joista toivoisit syntyvän vielä jotain? Laulaja-sanoittaja, Miljoonasade-yhtyeestä tuttu Heikki Salo kertoo, mistä aineksista syntyy hyvä laulu.

Teksti selittää musiikkia

Tiedosta, että olet kirjoittamassa laulutekstiä. Kyseessä ei ole runo tai uutinen, vaan teksti, joka on tarkoitettu laulettavaksi.

Filosofi Arthur Schopenhauer on sanonut, että musiikki voi kertoa ilosta tai surusta. Se ei kuitenkaan pysty tarkentamaan, mistä ilosta tai surusta kulloinkin on kysymys. Siksi laulussa on teksti. Se vastaa edellä mainittuun tarkentavaan kysymykseen. Teksti selittää musiikkia, mutta yhä lailla musiikki selittää tekstiä.

Runo ei ole lauluteksti

Koska teksti kirjoitetaan toimimaan yhdessä musiikin kanssa, lauluteksti on luonteeltaan teknistä kirjoittamista.

Laulun perusrakenne käsittää kaksi osaa ja välissä toistuvan väliosan. Runoja rustanneen tulee muistaa, ettei laulua voi kirjoittaa runon tavoin. Lauluteksti pitää aina sitoa yhteen musiikin kanssa.

Tehokeinot vaihtelevat

Perusrakenteen ohella laulutekstin kirjoittamisessa ei ole mitään pysyviä sääntöjä. Jokainen laulu luo itse omat sääntönsä.

Jos laulutekstin työstämistä vertaisi kellosepän työhön, niin tehtävänanto olisi sellainen, että sepän täytyy tehdä jokaisella kerralla erilainen kello.

Laulutekstin kirjoittamisessa voi käyttää paljon erilaisia tehokeinoja. Joka kerta tulee kuitenkin arvioida erikseen, mikä niistä toimii milloinkin.

Hiominen on olennaista

Liian moni laulunkirjoittaja luulee, että laulu kirjoitetaan kerran. Siinä vaiheessa kun amatööri päästää tekstin käsistään, ammattilainen vasta aloittaa kirjoittamisen.

Teksti kirjoitetaan uudelleen niin monta kertaa kunnes se toimii. Juuri kun haluaisit heittää koko tekstin roskakoriin, on tarpeen kirjoittaa se vielä kerran.

Tunnettu lauluntekijä Jimmy Webb on sanonut, että laulunteko on inhottavaa työtä. Jos se ei tunnu siltä, et tee sitä oikein.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat