Brigham and Women’s Hospital -opetussairaalan tutkijat esittävät, että D-vitamiinilisän syöminen pienentää parantumattomaan syöpään sairastumisen riskiä.
Lääketieteellisessä JAMA Network Open -julkaisussa ilmestynyt amerikkalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinilisän popsiminen voi pienentää ihmisen riskiä kuolla syöpään.
Satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 25 871 amerikkalaista yli viisikymppistä miestä ja naista, joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut diagnosoitu syöpää tai sydän- ja verisuonisairautta. Osallistujat jaettiin neljään ryhmään sen perusteella, millaisen yhdistelmän he saivat D3-vitamiinia, omega-3-ravintolisää ja plaseboa.
Reilun viiden vuoden seurannan aikana 1617 osallistujaa sairastui syöpään. Analyysissa paljastui, että D-vitamiinilisän syöminen pienensi parantumattomaan syöpään sairastumisen todennäköisyyttä 17 prosentilla.
Lihavuus vähensi D-vitamiinilisästä saatuja hyötyjä
D-vitamiinista oli suurempi hyöty normaalipainoisille osallistujille. Heillä ravintolisän syöminen pienensi sairastumisriskiä 38 prosentilla.
Tutkijat arvelevat, että liikapaino voi vaikuttaa D-vitamiinin toimintaan elimistössä. Lihavuuteen liittyvä tulehdus voi vähentää D-vitamiinin tehoa. Rasvakudoksen on myös havaittu varastoivan itseensä D-vitamiinia, jolloin sitä kiertää elimistössä vähemmän.
Lisäksi kehon korkea rasvapitoisuus lisää monien syöpien syntymisen riskiä.
LUE MYÖS: "Toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä" – lääkäri varoittaa kuittaamasta suolistosyövän tyyppioiretta peräpukamina
D-vitamiini yhdistetty syöpään aiemminkin
Kehon immuunijärjestelmän toimintaan osallistuvan D-vitamiinin puutoksen tiedetään altistavan luukadolle, mutta sillä on havaittu olevan yhteys myös lukuisiin muihin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, verenkiertotauteihin, hermoston rappeumatauteihin ja syöpään.
Vuonna 2018 yhdysvaltalaistutkijat esittivät, että D-vitamiinilisän käyttö kolmen vuoden ajan pienentää syöpäpotilaiden riskiä kuolla sairauteensa. Viimeisimpänä tänä kesänä ilmestyneessä katsausartikkelissa hyvän D-vitamiinitason huomattiin voivan suojata syövältä ja parantaa syöpään sairastuneen ennustetta.
Mahdollinen syövältä suojaava vaikutus syntyy paljolti immuunijärjestelmän solujen välityksellä. Liian matala D-vitamiinitaso voi puolestaan johtaa näiden solujen erilaistumisen häiriintymiseen, jolloin ne saattavat muuntua hallitsemattomasti kasvaviksi syöpäsoluiksi, Itä-Suomen yliopisto selittää kesäkuisessa tiedotteessaan.
Toisaalta vastakkaisiakin tutkimuksia D-vitamiinin ja syövän yhteydestä on ilmestynyt: esimerkiksi vuonna 2018 tutkijat totesivat, ettei D-vitamiinilisistä ole apua syövän ehkäisyssä.
Suomessa D-vitamiinia muodostuu iholla maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, mutta ei pimeinä talvikuukausina, jolloin tarvitaan suun kautta otettavaa D-vitamiinilisää.
LUE MYÖS: Syksy kuluttaa vitamiinivarastoja – kuuluvathan nämä kolme D-vitamiinin lähdettä ruokavalioosi?
LUE MYÖS: Kuka tarvitsee ravintolisiä? Ylenpalttinen käyttö ei suositeltavaa: "Ruoasta saa aina sellaisia yhdisteitä, joita purkissa ei ole"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: JAMA Network Open, EurekAlert Science News, Terveyskirjasto, Itä-Suomen yliopisto