Dosentti varoittaa ”jakkupukujuoppoja” – tissuttelussakin vaaransa

Studio55.fi-lähetyksessä hahmoteltiin maanantaina alkoholin ongelmakäytön rajaa geriatrian dosentti, THL:n tutkimusprofessori Harriet Finne-Soverin kanssa.

Yksi lasi punaviiniä päivässä tekee hyvää, ovat monet ammattilaiset julistaneet. Myös Harriet Finne-Soveri myönsi Studio55.fi-lähetyksessä, että kohtuullisella alkoholin käytöllä on paljon hyviäkin vaikutuksia aina punaviinin flavonoideista sosiaaliseen kanssakäymiseen asti.

– Jos hyvään seuraan liittyy ihan vähän alkoholia ja hyvää syömistä ja vähän liikuntaa, niin sehän on upeinta, mitä ihmiset voivat tehdä. Pitäisi elää iloisena ja onnellisena se elämänsä ja jos siinä pieni alkoholimäärä auttaa, niin se on sitä hyvää puolta. Kunhan se ei mene sen rajan yli, niin että itseltäänkin salaa tulee juotua enemmän kuin mitä oikeasti pitäisi, Finne-Soveri sanoi lähetyksessä.

Kohtuullisen kulutuksen rajaksi Finne-Soveri mainitsi naisilla 1,5 olutpulloa päivässä, miehillä vähän enemmän. Edes yhden viinilasin nauttimista ei voi pitää kiistatta hyvänä asiana.

– Ihan aikuisten oikeasti se on hyvin yksilöllistä. Ja kannattaa muistaa, että sekin koukuttaa. Ei meillä kaikilla ole sitä sietoa pysyä siinä yhdessä lasissa.

– Sitten tässä on se, että kun ihminen vanhenee, niin alkoholia sietää vähemmän ja vähemmän, Finne-Soveri muistutti.

Sosiaalinenkin tissuttelu voi lähteä käsistä.

– Oikeastaan meidän pitäisi ruveta ajattelemaan näitä jakkupukujuoppoja: näitä tavallisia mattimeikäläisiä, joissa oikeastaan se alkoholinkäyttö ei oikein näykään missään, mutta kuitenkin on liikuttu jo vuosia rajan toisella puolella, missä ei ollakaan enää turvassa, Finne-Soveri totesi ohjelmassa.

Millainen rooli alkoholilla on muistisairauksien synnyssä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat