SDP:n pitäisi saada kannatusta myös vihervasemmistoblokin ulkopuolelta, jos se haluaa nousta kamppailemaan suurimman puolueen paikasta kokoomusta vastaan tulevissa vaaleissa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
SDP ja kokoomus lähtevät kärkipaikoilta, kun politiikan kuuma syksy käynnistyy tällä viikolla toden teolla eduskunnassa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja opposition pääjehu Antti Lindtman (sd.) kamppailevat vuorovedoin äänestäjien sieluista ja suurimman puolueen asemasta.
Ylen tuoreessa mittauksessa demarit on noussut taas ykköspaikalle 22,3 prosentin kannatuksella (+1,9 prosenttiyksikköä).
Hallitusvastuusta huolimatta kokoomuksen kannatus pysyy sitkeästi korkealla, nyt 21,9 prosentissa (+0,3 prosenttiyksikköä).
Uskollinen kannattajajoukko on saanut hallituksen raivaussahapolitiikassa juuri sitä mitä Orpo vaaleissa lupasi. Tosin velkaantuminen jatkuu sitkeänä ja himmentää kovien vaalipuheiden hohtoa.
Piiri pieni pyörii
SDP on Ylen mittauksen tehneen Taloustutkimuksen mukaan onnistunut pitämään tiukasti kiinni omista peruskannattajistaan. Samaan aikaan vasemmistoliiton Li Anderssonin eurovaalien jättituloksen imu näyttää hiipuvan.
Osa demarikannattajista lähti vasemmistoliiton tähden kelkkaan kesäkuun vaaleissa, mutta on nyt palannut demarileiriin.
Erilaiset mittaukset näyttävät, että SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ammentavat kannatustaan samasta laarista ja äänestäjät liikkuvat blokin sisällä puolueesta toiseen.
SDP:lle se voi riittää niukkaan johtoasemaan, mutta seuraavien eduskuntavaalien voitto ja pääministerin paikka edellyttävät laajempaa kannatuspohjaa.
MTV Uutisten elokuussa julkaiseman SDP:n piirihallituskyselyn mukaan kenttäväestä 57 prosenttia hakisi lisäkannatusta perussuomalaisten riveistä.
MTV:n kysely: Nasima Razmyar onnistunut tehtävässään Antti Lindtmania paremmin
SDP:n kannalta on jopa noloa, että Ylen kyselyn tausta-aineiston mukaan perussuomalaiset on noussut jälleen suurimmaksi duunaripuolueeksi SDP:n ohi. Tämä samaan aikaan kun monet hallituksen työelämäuudistukset, muun muassa ansiosidonnaisen pienentyminen eli tuen porrastus, ovat astuneet voimaan.
Hallituspolitiikka tarjoaa SDP:lle sellaisen herkkupöydän, että politiikan lainalaisuuksien perusteella Lindtmanin joukkoineen pitäisi olla paljon reippaammin kokoomuksen edellä.
Onko niin, että vuoden puheenjohtajana olleen Lindtmanin talouslinja ei vielä vakuuta tai tavoita potentiaalisia kannattajia?
Purra tuntee omansa
Perussuomalaiset paaluttaa 16,7 prosentin lukemat (+0,8 prosenttiyksikköä). Perussuomalaisten kannatus nousee kolmatta kuukautta peräkkäin Ylen mittauksessa.
Mittausajankohtaan sattuu rasismikohu hallituksen kampanjan ympärillä.
Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) tuntee omansa. Venkoilu rasismikampanjaan osallistumisen kanssa, ongelman vähättely ja pääministerin nöyryyttäminen toimivat.
Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen eri tavoin on ja pysyy puolueen kannattajille politiikan kovana ytimenä ja ykkösteemana.
Mistä virtaa Kaikkonen?
Helsingin Sanomien tuoreessa mittauksessa Keskustan tuore puheenjohtaja Antti Kaikkonen ehti jo kuikuilla Riikka Purran takaraivon perään eli mahdollisuuteen nousta lähelle pahinta kilpakumppania.
Ylen mittauksessa tulee taas kylmää kyytiä. Kaikkonen ei saa pitkää kuherruskuukautta puolueen johdossa.
Kannatus on painunut 10,8 prosenttiin (-1,1 prosenttiyksikköä). Entinen mahtipuolue pyörii sitkeästi keskisuurten sarjassa vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa.
Konflikteja välttelevän Kaikkosen on löydettävä keskilinjalta myös ärhäkämpi puoli itsestään. Liian leppoisat eivät nykypolitiikassa näytä pärjäävän.
Ensimmäinen näytön paikka on ensi kevään kunta- ja aluevaaleissa.