Eikö salitreeni motivoi? 10 tapaa polttaa kaloreita arjen keskellä ihan huomaamatta

Kolme yksinkertaista liikettä paljastaa, missä kunnossa kehosi on 10:05
KATSO MYÖS VIDEO: Pystytkö tekemään nämä kolme liikettä? Helppo testi paljastaa, missä kunnossa kehosi on

Moni meistä mittaa päivän askeleita ja kulutetun energian määrää esimerkiksi älykellon avulla, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että energiaa kuluu päivän aikana todella moniin sellaisiin aktiviteetteihin, joilla ei ole mitään tekemistä punttisalin tai ryhmäliikuntatunnin kanssa?

Fox News listasi 10 arkista asiaa, joissa energiaa kuluu lähes huomaamatta.

1. Nauraminen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 10–15 minuuttia naurua päivässä kuluttaa energiaa jopa reilun 40 kilokalorin verran. Kun naurat, kehosi lihakset supistelevat ja laajenevat, mikä nostaa sykettäsi ja hapen kulutusta, sanoo personal trainer Michael Harmlin.

– Nauru voi myös laskea stressitasoa, mikä voi laskea stressihormoni kortisolin määrää kehossa. Korkea kortisolitaso on yhdistetty painon nousuun, kertoo Harmlin.

2. Kaukaisempi parkkipaikka

– Parkkeeraa autosi parin korttelin päähän määränpäästäsi tai jää bussin tai metron kyydistä muutamaa pysäkkiä aikaisemmin ja saat lisättyä päivän askelmäärää jo merkittävästi, vinkkaa liikunnan asiantuntija Andrew Blakey.

– Lisäaskeleiden lisäksi saat tehostettua verenkiertoasi ja hapen kelkeutumista aivoillesi, mikä voi auttaa ylläpitämään parempaa tehokkuutta päivän aikana.

3. Aterian jälkeinen kävely

– Kävely heti syönnin päälle auttaa soluja käyttämään ruoasta saatua energiaa hyödykseen heti, mikä laskee aterian jälkeistä verensokeripiikkiä, sanoo fitnessurheilija Anne Murray.

Jo kävely korttelin ympäri tai kotikadun päästä päähän tuo lisää liikettä päivääsi ja voihan olla, että kävelyn tuntuessa hyvältä, päädytkin tekemään pidemmän lenkin.

4. Kotityöt

Eivätkö kotityöt nappaa? Ehkä motivaatiota lisää ajatus siitä, että samalla, kun koti siisteytyy, saat myös hyötyliikuntaa!

Esimerkiksi 30 minuutin imurointi voi kuluttaa noin 99 kilokaloria energiaa noin 54-kiloiselta ihmiseltä, 124 kilokaloria noin 68-kiloiselta ja 166 kilokaloria noin 90-kiloiselta.

Erään terveyssivuston mukaan nurmikon ajaminen puolen tunnin ajan voi polttaa 200 kilokaloria energiaa noin 84-kiloiselta ihmiseltä, kertoo Fox News.

5. Kävely huoneesta toiseen

Onko kokoukseen vielä muutama minuutti aikaa tai onko ystävä myöhässä lounaalta? Käppäile huoneesta toiseen odotellessasi.

– Huoneesta toiseen seilaaminen yhdistetään usein ahdistukseen, mutta se on hyvä keino saada päivään lisää liikettä ja pitää alaraajat vetreänä pitkin päivää, hyvintointiohjaaja Fran Kilinski sanoo.

Kilinskin mukaan huonesta toiseen seilaaminen on myös hyvä tapa pitää lihakset notkeana ennen myöhemmin koittavaa liikuntasuoritusta.

6. Syvähengitys

Ravitsemusterapeutti ja personal trainer Bria Gaddin mukaan neljästä viiteen syvää ja hidasta hengitystä ennen ateriaa voi vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen kuluttaako vai varastoiko keho ruoasta saamaansa energiaa.

– Tietoinen hengittäminen auttaa rauhoittamaan hermostoa ja pitämään kehomme pois taistele tai pakene -tilasta, jossa elimistömme keskittyy varastoimaan saamansa energian johtuen stressaavasta tilanteesta.

7. Kylmät suihkut

– Kun kehomme altistuu kylmälle, muodostuu kehossamme kahden tyyppisiä rasvasoluja eli valkoista ja ruskeaa rasvaa. Kylmien suihkujen uskotaan aktivoivan ruskeaa rasvaa, jonka seurauksena se polttaa enemmän kaloreita pitääkseen kehon lämpötilaa yllä, Harmlin sanoo.

Harmlinin kuvaamaa ruskean rasvan aktivoitumista kylmässä kutsutaan termogeneesiksi. Termogeneesi voi auttaa kuluttamaan enemmän energiaa koko päivän ajan.

8. Varvastelu kokatessa

Lieden edessä vietetyn ajan voi halutessaan käyttää hyödyksi helpolla jalkatreenillä, vinkkaa personal trainer Karisa Karmali.

Toimi näin: seiso selkä suorassa noin hartioiden levyisessä haara-asennossa ja nouse varpaillesi, jonka jälkeen laske kantapäät takaisin kohti maata hitaasti.

9. Nukkuminen

Nukkuessasi kehosi korjaa itseään ja palautuu päivästä. 

Mitä laadukkaampaa uni on, sitä paremmin hormonitoiminta pelittää. Hyvien unien jälkeen on pienempi mahdollisuus ylensyöntiin, sillä stressihormoni kortisolia erittyy vähemmän.

10. Henkilökohtainen askeltavoite

Aseta älykelloosi tai -puhelimeesi henkilökohtainen askeltavoite ja vaikkapa muistutus, jotta muistat jaloitella pitkin päivää.

– Useimmiten päivän askelmäärä jää vähäiseksi vain siksi, ettei ihminen tule ajatelleeksi koko asiaa. Kun lisäät muistutuksen kävelystä sopivin väliajoin pitkin päivää, saavutat henkilökohtaisen askeltavoitteesi helposti ja tehokkaasti, sanoo liikunnan asiantuntija Andrew Blakey.

Lähteet: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat