Sadonkorjuun aikaan kannattaa nauttia tuoreista kasviksista ja tallentaa kesäenergiaa elimistöön. Jos ruoanlaitosta haluaa selvitä edullisesti, kannattaa suosia edullisia ja terveellisiä juureksia.
Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kannustaa käyttämään vihannesten ja marjojen lisäksi kotimaisia juureksia.
– Toivon, että kuluttajat heräisivät nyt kasvisten kultakauteen. On oikea aika tarttua juureksiin, sipuleihin ja perunoihin, poimia rapsakoita kaaleja ja salaatteja, tehdä tuttavuutta kyssäkaalin, makean maissin, lehtisellerin ja papujen kanssa, Toikkanen kertoo.
Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän.
Höyrytettynä ja soseena
Kasviskokkaus käy kätevästi hyvistä raaka-aineista. Toikkanen suosittelee höyrykattilan hankintaa, koska höyryttäminen on lempeä tapa säilyttää kasvisten herkät maut, värit ja hyvä ravintoarvo.
– Paloittele kasvikset ja lisää höyrykattilaan kypsymisjärjestyksessä. Jätä napakankypsiksi. Voit tarjota kasvikset lämpimän salaatin tavoin niin, että valelet päälle yrteillä maustettua öljy-sitruunakastiketta, Toikkanen opastaa.
Hän neuvoo myös kokeilemaan kasvissoseita sämpylätaikinaan. Samalla saa vähentää taikinan rasvan määrää neljänneksen verran. Kypsennettyjä kokonaisia punajuuria voi nauttia aiolin eli valkosipulimajoneesin, yrttivoin tai piparjuurituorejuuston kera.
Peruskasvikset palaamassa ammatti- ja kotikeittiöihin
Suomalaisen ruokakulttuurin kasvisytimeen kuuluvat perunan rinnalla juurekset, kaalit ja sipulit. Niiden tuntemus ja käyttötavat ovat Toikkaisen mukaan päässeet osin heikolle tolalle, mutta valoa tunnelin päässä näkyy.
Yhä useampi peruskasvis on palaamassa lautaselle. Perunan, juuresten, kaalien ja sipuleiden varaan suunnitellaan ammattikeittiöiden ruokalistoja. Kotikokkaaja seuraa suuntausta. Käytön lisäämistä puoltavat myös ekologiset ja taloudelliset tekijä
Syksyn parhaat juuresherkut:
Teksti: MTV3
Lähde: Ruokatieto
Kuvat: Kotimaiset kasvikset ja Ruokakesko
Uusimmat
-
19:24
MTV seuraa Liiga-kierrosta: Pelicans murjottiin jäänrakoon pikana – Porissa mielenkiintoinen videotilanne
-
19:20
Itämeren pohjassa kummittelevat kuolleet alueet – edessä on vuosikymmenten urakka
-
19:18
Venäjältä tullut jo kaksi noottia, kerrotaan ulkoministeriöstä
-
19:14
Nyt tuli tieto NHL-supertähti Connor McDavidin poissaolon pituudesta
-
19:12
Stubb on hylännyt lähes kaikki rikollisten anomukset – armahduksen on saanut vain yksi
-
19:09
Ismo Leikolan Ritva-äiti: "Hän oli ujo, arka ja hiljainen poika"
-
19:03
TPS todella hurjana Turussa – Pelicans-luotsi raivosi omilleen
-
19:02
Suomi jää jatkuvasti jälkeen visaisen tuottavuusongelman takia – ei ole noussut 15 vuoteen
-
19:01
Miesten siittiöiden määrä laskee niin kovaa vauhtia, että maailmalla puhutaan jo "spermageddonista"
-
18:41
Apulaisprofessori takavarikoista: "Venäjä on sitonut omia käsiään"
-
18:07
Yle: Poliisi tutkii Stora Enson raakkuvahinkoa Puolangalla luonnonsuojelurikoksena
-
18:05
Ensitreffit-Tainan ahdistunut olemus huolestuttaa – vodcast: "Matti, tajua jo!"
-
18:04
Meteorologi: Näin Espanjan tappavat rajuilmat syntyivät – yli puolen vuoden sateet vuorokaudessa
-
17:50
"Kärki lyöty sisälle, tilanne hyvin huolestuttava" – Venäjän voimakas panssarihyökkäys murtautunut rintamaan
-
17:48
Joel Naukkarisen puhelin täyttyi soitoista ja viesteistä: puoliso kertoi sokeeraavan tiedon – "Siellä on tänään ollut puoli sukua paikalla"
-
17:45
Florida-pomo nousi Jarmo Kekäläisen siipien suojista NHL:n kultasormeksi – "En olisi tässä ilman heitä"
-
17:45
MM-kultamaa Tshekki luottaa SM-liigapelaajiin – jopa alkukauden floppi mukana Karjala-turnauksessa
-
17:43
Puolustusministeri kiittelee Niinistön raporttia, korostaa jäsenmaiden vastuuta: "Ei auta, vaikka olisi mitä uusia virastoja"
-
17:29
Neljä hurjan helppoa halloween-herkkua – uskallatko kokeilla?
-
17:24
Luuri korvaan venäjäksi: Näin takavarikoiduissa kiinteistöissä suhtauduttiin MTV:n puheluihin
-
Lataa lisää