Etkö ehdi arkena lenkille? Hyviä uutisia "viikonloppusotureille"

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
KATSO MYÖS: Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa

Moni pakkaa viikonloppunsa täyteen liikuntaa, joka jää uupumaan arki-illoista. "Viikonloppusoturit" saanevat hyötyä tavoistaan, paljastaa tutkimus.

Arki on kiireistä, ja moni ahtaakin viikonloppunsa täyteen paitsi rentoutumista, myös lenkkejä. JAMA-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan treeni viikonloppuisin kuitenkin tuo etuja, kertoo CNN.

Selvityksen mukaan sekä viikolla treenaavat että "viikonloppusoturit" saivat samantasoisia tuloksia liikuntaharrastuksestaan.

Kaikki liikunta vähensi riskejä

Tutkijat analysoivat UK Biobankin keräämää dataa sekä henkilöiden liikuntatottumuksista että heidän itse ilmoittamistaan sydänterveyden ongelmista. Mukana oli lähes 90 000 henkilön tietoja.

– Havaitsimme, että sekä säännöllinen aktiivisuus että "viikonloppusoturin" aktiivisuus liittyivät samalla tavalla pienempään riskiin saada sydänkohtaus, sydämenpysähdys, sydämen vajaatoiminta, eteisvärinä tai aivoinfarkti, kertoo tutkimusta tehnyt massachusettsilaisen sairaalan sähköfysiologi ja Harvardin lääketieteen ohjaaja Shaan Khurshid.

"Älä lannistu, jos olet sellainen ihminen"

Maailman terveysjärjestö WHO uudisti liikuntasuositukset 2020. Suositus on saada 2,5 tuntia liikuntaa viikossa; sama suositus on käytössä Suomessa.

 Khurshidin mukaan etuja saa, vaikka treenikerrat tapahtuisivat parina päivänä viikossa.

– Älä lannistu, jos olet sellainen ihminen, jolle tällainen [viikonlopputreenin] kaava sopii parhaiten.

Tutkimuksella oli myös haasteensa: kaikki koehenkilöt olivat vaaleaihoisia ja he käyttivät kiihtyvyysmittaria vain viikon ajan, mikä ei välttämättä anna täyttä kuvaa heidän treenitavoistaan. Khurshidin tiimi aikookin jatkaa tutkimusta aiheen tiimoilta saadakseen tarkempia tuloksia.

Vuoden 2017 tutkimus kuitenkin havaitsi samansuuntaisen ilmiön: brittitutkijoiden mukaan yhdellä tai kahdella viikoittaisella liikuntakerralla oli lähes samat vaikutukset kuin jos liikuntaa harrastettiin useammin. 

Liikuntatasoa, josta ei syntyisi terveyshyötyä, ei siis liene olemassa. Kaikki treeni on hyväksi.

Katso myös: Olemmeko rapakunnossa – mitä liikuntaraportti paljastaa?

Lähteet: CNN, JAMA

Lue myös:

    Uusimmat