Äänestäminen näissä vaaleissa on Trumpin takia erityisen tärkeää, asiantuntijat painottavat: "Eurooppa tarvitsee linjauksen"

Miksi EU-vaaleista pitäisi innostua, mistä kaikesta päätetään? 9:55
Asiantuntijat kertovat Huomenta Suomessa, miksi tämän vuoden EU-vaalit ovat erityisen merkittävät.

Asiantuntijat kertovat Huomenta Suomessa, miksi tämän vuoden EU-vaalit ovat erityisen merkittävät.

Suomessa järjestetään sunnuntaina europarlamenttivaalit ja ennakkoäänestys on käynnissä tiistaihin asti. EU-vaalit eivät ole viime vuosina saaneet suomalaisia vaaliuurnille, ja äänestysprosentti on usein jäänyt alle 50 prosenttiin. 

Huomenta Suomessa tänään vierailleen Eurooppanuorten puheenjohtajan Amanda Alvesalon mukaan vaalit ovat kuitenkin tänä vuonna erityisen tärkeät. 

– Maailmassa on erilaisia myllerryksiä, Alvesalo toteaa. 

– Meillä on viime kaudella tehty päätöksiä esimerkiksi ympäristöpolitiikassa ja keskeistä nyt on se, miten saadaan jatkettua sitä työtä.

Juttu jatkuu linkkien ja kuvien jälkeen:

Kotimaisen puolueen ja EU-parlamenttiryhmän politiikka voi poiketa suuresti – kenelle sinun äänesi oikeasti menee? 2:35

Miten Trumpin kanssa toimitaan?

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Kimmo Elo muistuttaa, että myllerryksiä on tulossa lisää, esimerkiksi Yhdysvaltojen tulevien presidentinvaalien myötä. 

Ex-presidentti Donald Trumpin historiallinen rikostuomio näyttää vaikuttaneen hieman hänen suosioonsa uusimmissa presidentinvaalikyselyissä, mutta kaikki on yhä mahdollista. 

– Pitäisi katsoa myös vähän eteenpäin siinä mielessä, että syksyllä on Yhdysvaltain presidentinvaalit ja Eurooppa tarvitsee jonkinlaisen linjauksen siihen, että miten Yhdysvaltojen kanssa jatkossa toimitaan, Elo sanoo. 

Pullonkorkit aiheuttavat närää 

Suomalaisia on puhuttanut erityisen paljon uusi EU-direktiivi, jonka mukaan kaikissa alle kolmen litran juomapakkauksissa tulee olla pakkauksessa kiinni pysyvä korkki tai kansi.

– Tässä on tavoitteena vähentää muoviroskaa. Yksi tapa on se, etteivät nämä pullonkorkit päätyisi luontoon, Elo kertoo. 

– Tämä on helppo kehystää tälläisenä typeränä sääntönä, mutta siinä ehkä jää se varsinainen tavoite näkemättä. 

Alvesalo arvelee, että tavallinen kansalainen ei vältämättä näe EU-direktiivien taustalla olevaa isompaa visiota

– Mikä kansalaiselle näkyy on se ärsyttävä korkki, joka tökkää nenään. Tavallisen kansalaisen on vaikea ymmärtää, mihin isoon suureen kokonaisuuteen tämä kuuluu. 

Onko suomalaisilla mepeillä oikeasti mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon? Katso koko Huomenta Suomen haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat