Filosofi vastaa: Mistä Suomen korkeat masennusluvut johtuvat?

Onnellisuusfilosofi ja Tahdonvoiman käyttöohje -kirjan kirjoittanut Frank Martela uskoo, että länsimaiden korkeat masentuneisuusluvut johtuvat osittain siitä, että ihmisten elämästä puuttuu suurempi motivoiva voima.

Filosofi Frank Martela, 31, on tutkimuksessaan keskittynyt niin motivaation kuin onnellisuuden tutkimukseen. Vastikään häneltä julkaistiin Tahdonvoiman käyttöohje -niminen kirja. Vierailevana tutkijana Rochesterin yliopistossa työskentelevä Martela on myös ahkera bloggaaja, ja blogissaan hän käsittelee erityisesti onnellisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Masentuneisuus yleistyy kaikissa länsimaissa

Onko Martelalla mielipidettä siihen, minkä takia Suomessa on niin korkeat masennusluvut, vaikka asumme hyvinvointivaltiossa, jossa elämän pitäisi lähtökohtaisesti olla hyvää?

– Minun mielestäni tämä ei tapahdu vain Suomessa, vaan myös muissa länsimaissa on korkeat masentuneisuusluvut. Mielestäni tämä liittyy siihen, että materiaalinen hyvinvointi, jota on niin pitkään tavoiteltu, on vähän menettänyt merkityksensä. Se alkaa olla käden ulottuvilla suurelle osalle länsimaisista ihmisistä, Martela vastaa.

– Puuttuu ikään kuin se korkeampi kehikko, mihin oman elämänsä voi asettaa. Pari sukupolvea sitten uskonto on ollut niin merkittävää ihmisten elämässä, että se on antanut kehikon omalle elämälle.

Martela ottaa esimerkiksi Suomen jälleenrakentamisen. Sodan läpikäyneillä sukupolvilla oli hyvin voimakas tunne siitä, että he rakentavat Suomea eteenpäin. Heidän aikanaan Suomi kehittyi voimakkaasti ja elintaso nousi jatkuvasti.

– Siinä on ollut sellainen kehikko, joka on antanut tunteen, että nyt saamme asioita aikaan ja menemme eteenpäin. Nykyaikana taas ongelmana on, että tehdään töitä, mutta ei tavallaan nähdä, viekö tämä asioita yhtään eteenpäin. On ehkä varaa ostaa toinen auto tai kolmas auto, mutta onko sillä mitään merkitystä. Suurempi motivoiva asia, joka valaisi tekemiseen merkitystä, puuttuu elämästä, hän sanoo.

Kasvanut yksilöllisyys aiheuttaa masennusta

Martelan mielestä luterilainen työmoraali, jossa tehdään vain kovasti töitä, on tullut tiensä päähän. Työ ei ole enää samanlainen itseisarvo kuin aiemmin. Hänen mukaansa pitäisi alkaa enemmän miettiä, miksi näitä töitä tehdään ja mitä töistä saadaan. Toiseksi masennusta lisääväksi tekijäksi Martela lukee yksilöllisyyden. Ihmiset ovat nykyään paljon yksilöllisempiä kuin aikaisemmin.

– Ihmisillä ei välttämättä ole enää niin hyvää sosiaalista tukiverkostoa kuin aikaisemmin. Terapiat ja muut voivat auttaa jossain määrin, mutta loppujen lopuksi tärkeintä olisi, että olisi ne omat läheiset ja tärkeät ihmiset, jotka voisivat auttaa.

– Mielestäni yhteiskunnan pitäisi miettiä arvomaailmaansa uudelleen, että arvostettaisiin enemmän tällaisia asioita, niin voisimme päästä parempaan suuntaan. Työntekoa ei arvostettaisi niinkään sen itsensä vuoksi, vaan mietittäisiin myös sitä, mitä hyvää se tuottaa, hän sanoo.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat