Vaikka muistisairauden riski nousee vanhetessa, on lääkärin mukaan yleinen harhakäsitys, että muistitoimintojen heikkenemisen tulisi kuulua ikääntymiseen.
Geriatri Mariko Teramura−Grönbladin mukaan muisti ja uudenoppimiskyky hidastuvat, mutta säilyvät iästä huolimatta. Muistin heikkeneminen kertoo aina sairaudesta.
Teramura−Grönbladin mukaan vastoin yleistä luuloa muistin heikkeneminen ei kuulu ikään, vaan vaatii aina tarkempia tutkimuksia.
– Liian aikaisin tehtyä muistitutkimusta ei ole olemassa. Mitä aikaisemmin saadaan diagnoosi ja oikea lääkitys aloitettua, sitä parempi hoitotulos saavutetaan.
Hyvinvointia tukevat valinnat pitävät elämänlaadun hyvänä myös eläkkeellä. Teramura-Grönbladin mukaan elämäntapojen lisäksi pitäisi huomioida psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat ja sosiaaliset suhteet.
– Parasta ennaltaehkäisyä iän tuomiin vaivoihin ovat oikeanlainen ravitsemus, liikunta, sosiaaliset suhteet, aivojumppa ja harrasteet.
Selvitä riskit ajoissa
Iän myötä sairauksien riski kasvaa ja yli 70-vuotiaat käyttävätkin terveyspalveluja moninkertaisesti alle 60-vuotiaisiin verrattuna.
– Kartoittamalla terveydentila säännöllisesti voidaan terveysriskeihin puuttua riittävän ajoissa. Näin toimintakyky ja elämänlaatu säilyvät hyvänä pidempään, vahvistaa sairaanhoitaja Päivi Honkanen.
Näin treenaat tasapainoa kotilattialla
– Asetu jakkaran eteen pieneen haara-asentoon ja risti kätesi rinnan päälle.
– Nouse selkä ryhdikkäänä jakkaralle, kädet edelleen rinnan päällä.
– Laskeudu takaisin lattialle ja nouse jakkaralle uudestaan
– Tee harjoitus mieluiten joka päivä ja toista liikekuvio 3 x 10 kertaa.
Jakkaralle nousu on paitsi mainiota tasapainotreeniä, se myös kuormittaa hyvin reisilihaksia ja pakaroita.
Terveystarkastuksessa käydään läpi laboratoriokokeiden tulokset yhdessä hoitajan kanssa. Samalla mitataan verenpaine, pulssi, pituus, paino ja vyötärönympärys.
– Vanhetessa aineenvaihdunta muuttuu, jolloin proteiinipitoisen ruokavalion ja riittävän liikunnan merkitys kasvaa. D-vitamiinin ja kalsiumin saannista on tärkeää pitää huolta. Iästä ja kunnosta riippuu, millaista liikuntaa tulisi harrastaa. Esimerkiksi tanssi on todella hyvä sosiaalinen liikuntamuoto, joka kehittää lihasmuistia ja pitää mielen virkeänä, Teramura-Grönblad muistuttaa.
Hoitajan kanssa on hyvä jutella kaikista elämään ja arkeen vaikuttavista asioista – niistä ongelmallisistakin. Terveystarkastus on hyvä etappi puhua esimerkiksi alkoholinkäytöstä, tupakoinnista tai yksinäisyydestä.
Lähde: Terveystalo
Mistä lääkäripelko johtuu?
Tästä keskusteltiin Studio55.fissä tammikuussa 2016. Katso video!
25:12