Metsien hiilinielulaskelmat ovat heikentyneet viime vuosina, kun arviot puuston kasvusta ovat laskeneet ja hakkuita on ollut runsaasti. Uutisextrassa vieraillut ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kertoo hallituksen arvioivan tänä vuonna sitä, miten esimerkiksi puuston kasvua voidaan vahvistaa.
Hallitus aikoo nyt rahallisen velan lisäksi pyrkiä hillitsemään myös päästövelkaa.
– Tämän vuoden aikana osana päästövelan lyhentämisohjelmaa laskemme tarkkaan, millä voidaan parantaa puuston kasvua, millä voidaan parantaa maaperän, erityisesti turvemaan hiilensidontakykyä.
– Tämä tehdään ilman, että sillä on kohtuuttomia vaikutuksia elinkeinoihin, ihmisten omistajuuteen ja vapauteen, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo.
Katso koko Kai Mykkäsen haastattelu MTV Katsomosta!
Hiilinielujen osalta lisävaikeutta tuo se, että laskelmat niin metsien kuin maaperän osalta ovat muuttuneet viime vuosien aikana. Vielä viisi vuotta sitten hiilinielut arvioitiin vahvemmiksi.
– Kun viisi vuotta sitten asetettiin ilmastotavoitteita, oletukset ja laskelmat olivat paljon valoisampia kuin nyt. Maali liikkuu koko ajan, Mykkänen harmittelee.
Hiilinieluilla on suuri merkitys Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Jos metsät eivät sido hiiltä ennakoidusti, muilla aloilla pitäisi yltää entistä suurempiin päästövähennyksiin.
Lue myös: Ministeri Mykkänen MTV:lle: Sähkön hintakatto tulisi käyttöön vain kuukausia kestävässä hintapainajaisessa
Vanhoja metsiä suojeluun?
Uutisextrassa vieraillut Mykkänen puolustaa arvostelun kohteeksi joutunutta hallituksen luontopolitiikkaa, vaikka monet luontojärjestöt ovat kauhistuneet ympäristöministeriön määrärahaleikkauksista.
Erityisesti luonnon monimuotoisuuden vahvistamisesta ollaan huolissaan, sillä vuosien saatossa entistä useampi laji on Suomessa luokiteltu uhanalaiseksi.
– Emme ole leikanneet luonnonsuojelusta budjetille annettuun tekniseen kehykseen verrattuna. Noin sata miljoonaa euroa laitetaan luonnonsuojelualueiden ylläpitoon ja hankinaan. Esimerkiksi Helmi-ohjelman kautta ennallistetaan alueita. Koko ajan mennään eteenpäin. Teemme myös päätöksen valtion omistamien vanhojen luonnontilaisten metsien suojelemisesta.
– Jokainen päättää sitten itse, onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Tätä pohdin itsekin, ministeri sanoo.
Valtion omistamien vanhojen metsien suojelupäätös koskee erityisesti Pohjois-Suomea. Etelä-Suomessa valtio tukee yksityisten metsänomistajien suojelupäätöksiä Metso-ohjelman kautta.