Makumuistoja-ohjelmassa kokataan kasvisruokaa.
MTV3-kanavalle palanneessa Makumuistoja-ohjelmassa vieraillaan Saarten tyttäret -kuoron luona. He valmistavat Jenni Kokanderille ja Kari Lumikerolle kasvisruokaa.
Saarten tyttärien punajuurikeitto (noin neljälle)
1 sipuli
1 omena
400 g punajuurta
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
7 dl vettä
kasvisliemikuutio
mustapippuria maun mukaan
100 g fetajuustoa
(1 timjaminoksa, koristeluun)
Kypsennä punajuuret etukäteen kuorineen. Kuori lähtee kypsistä, jäähtyneistä punajuurista näppärästi hieromalla.
Pilko sipuli ja valkosipuli, ja kuori sekä lohko omena ja punajuuret.
Kuullota sipuleita kattilassa öljyssä viisi minuuttia. Lisää vesi, omena, punajuuret ja mausteet. Kun vesi kiehuu, lisää liemikuutio. Anna kiehua maltillisella lämmöllä n.40 minuuttia tai kunnes kasvikset pehmenevät.
Jos haluat keitosta paksua, kaada osa vedestä pois. Murusta feta keittoon ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja samettisen pehmeäksi.
Tarjoile smetanan kanssa.
Päivin superherkut kesäkurpitsat (neljälle)
2 kesäkurpitsaa
nippu kevätsipulia
4 valkosipulia
1dl punaisia linssejä
2-3dl metsäsieniä/herkkusieniä
silputtua persiljaa
1dl riisiä
1prk kaurakermaa
timjamia
mustapippur
1 rkl Worchester-kastik
1rkl soijakastik
1/2-1 luomukasvisliemikuutio
2 prk smetanaa
300 g mozzarellaraastetta
Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa. Koverra kesäkurpitsat, pilko sisus pieneksi ja laita sivuun odottamaan.
Kuullota sipulit pannulla, lisää sienet ja paista hetki.
Lisää joukkoon riisi, paista kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää vesi ja linssit.
Mausta, keitä kunnes riisi on kypsää.
Lisää seokseen pilkottuna kesäkurpitsan sisukset ja kaurakerma ja keitä vielä hetki. Tarkista maku.
Täytä kesäkurpitsaveneet riisitäytteellä, lusikoi päälle smetanaa ja vielä päälle mozzarellajuusto.
Paista kurpitsoita 20-30 min n. 200 asteessa.
Yli jääneen täytteen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin vaikka paprikoiden tai tomaattien täytteenä.