Kaappaus keittiössä -ohjelmasta tuttu Kari Aihinen antaa vinkit pääsiäisaterialle.
Huippukokki Kari Aihinen suosittelee pääsiäisaterian kasvisvaihtoehdoksi uunissa haudutettua punajuurta, joka maustetaan vinegretillä ja munakoisopyreellä.
LUE MYÖS: Muista tämä, kun valmistat pastaa – keittiömestari Kari Aihinen: ”Tilanne on vähän sama, kuin ei lisäisi karjalanpaistiin laakerinlehteä”
Pääsiäispöytään sopii myös grillattu sydänsalaatti ja kuivatut tomaatit.
Aihinen kehottaa varaamaan pääsiäisruokien valmistamiseen tarpeeksi aikaa.
– Pääsiäisen pitäisi kuitenkin olla rauhoittumisen aikaa, hän toteaa MTV Uutisille.
Haku Kaappaus keittiössä -ohjelman uudelle tuotantokaudelle on nyt auki. Hae mukaan ohjelmaan tästä.
Uunissa haudutettua punajuurta, munakoisoa ja mangoldia
Punaviinietikkavinegretti
1 l rypsiöljyä
2 dl punaviinietikkaa
250 g sokeria
25 g suolaa
Mittaa vinegretin ainekset pieneen kulhoon, sekoita rivakasti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Uunipunajuuret
4-6 punajuurta
rypsiöljyä
suolaa
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Kuori ja leikkaa punajuuret suupalan kokoisiksi. Pyöräytä punajuuripalat kevyesti öljyssä ja mausta suolalla.
Kypsennä punajuuria kannella tai foliolla peitetyssä astiassa 160-asteisessa uunissa noin 1–1,5 tuntia, kunnes ne ovat kypsyneet täysin pehmeiksi. Mausta uunista tulleet kuumat punajuuripalat punaviinietikkavinegretillä ja anna tekeytyä hetken aikaa.
Munakoisopyree
6-8 munakoisoa (koosta riippuen)
suolaa maun mukaan
valkopippuria
1 tl dijoninsinappia
1 rkl ranskankermaa
1.2 tl tahinitahnaa
vastapuristettua sitruunamehua
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Halkaise munakoisot pitkittäissuunnassa ja tee niihin ristiviillotus. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja kääräise folioon.
Paista munakoisoja 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Kaavi munakoisojen sisukset laakeaan kattilaan ja keitä niistä ylimääräinen neste miedolla lämmöllä pois.
Aja pehmenneet munakoisot tehosekoittimessa sileäksi pyreeksi. Lisää sinappi, ranskankerma ja tahini. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
Mangoldia
Paista mangoldi nopeasti kuumalla pannulla öljyssä 1-2 minuuttia, kunnes se hieman notkahtaa eli pehmenee, mutta ei ota väriä. Mangoldia ei tarvitse paloitella, koska se on hieno sellaisenaan.
Grillattua sydänsalaattia, kuivattua tomaattia ja jalapenomajoneesia
2–4 annosta
1 rs kirsikkatomaatteja
suolaa ja sokeria maun mukaan
1 avokado
½ –1 baby gem -sydänsalaattia ruokailijaa kohden
Lämmitä uuni 50 asteeseen. Halkaise kirsikkatomaatit ja mausta ne suolalla ja sokerilla. Levitä tomaatinpuolikkaat pellille ja paista niitä 40-50-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kuivahtaneet.
Halkaise avokado ja poista kivi. Kaiverra avokadon hedelmäliha puolikkaista lusikalla. Revi sydänsalaatti pienemmäksi ja grillaa sitä hetki grillissä ennen tarjoilua. Mausta salaatti vinegretillä ja revi sekaan avokado. Lisää joukkoon tomaatit.
Jalapenomajoneesi
500 g jalapenopaprikoita
vettä
6 kananmunan keltuaista
5 rkl dijoninsinappia
6 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja sokeria maun mukaan
1 l rypsiöljyä
jalapenolientä
1 limetin mehu
Poista jalapenoista kannat. Halkaise ne pituussuunnassa ja poista neljännes siemenistä. Siirrä paprikat tehosekoittimeen ja lisää tilkka vettä. Soseuta tasaiseksi ja siivilöi syntynyt jalopenoliemi talteen majoneesia varten.
Valmista majoneesi. Erottele kananmunista keltuaiset ja laita sinapin, viinietikan, suolan ja sokerin kanssa yleiskoneeseen. Aja tasaiseksi. Lisää öljy tasaisena nauhana koneen pyöriessä. Mausta lopuksi jalapenoliemellä ja limetin mehulla.