Huomaamaton yksityiskohta paljastaa tämän "Kelan" sivuston huijaukseksi – tunnistatko sinä?

1:08img
Tunnistatko tästä Kelan valesivustosta yksityiskohdan, joka paljastaa huijauksen? Katso vastaus videolta!
Julkaistu 09.05.2023 06:16
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina
Toimittajan kuva
Jere Silfsten

jere.silfsten@mtv.fi

Digihuijaukset vaivaavat suomalaisia enenevissä määrin, nimittäin viime vuonna suomalaiset menettivät digihuijareille yhteensä 32,4 miljoonaa euroa.

Huijaukset ovat vuosien varrella kehittyneet entistä uskottavamman kuuloisiksi ja näköisiksi, joihin tarkkasilmäinenkin kuluttaja voi haksahtaa.

Lue myös: Kuka tahansa voi joutua verkkopetoksen uhriksi – näin suojelet itseäsi ja rahojasi ahnailta verkkorikollisilta

Yleisimmät digihuijaukset voidaan luokitella kolmeen kategoriaan: verkkokauppahuijaukset, kryptohuijaukset sekä mobiilihuijaukset.

Ketkä ovat huijausten takana?

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan verkkokauppahuijausten takana on usein sama kiinalainen toimija. Edulliset hinnat houkuttelevat ostamaan tuotteita, joita ei koskaan saa.

– Yksi hyvä vinkki, jonka voin antaa on se, että oikeat tarjoushinnat yleensä päättyvät ,95- tai ,99-loppuisesti. Huijausverkkokaupoissa hinnat voivat olla mitä vaan, Järvinen sanoo.

Lue myös: Valitukset suoratoimitukseen erikoistuneista verkkokaupoista nousussa – näin tunnistat dropshipping-huijauksen

– Suomen poliisi on yleensä voimaton esimerkiksi kryptohuijauksissa, sillä toimijat ovat ulkomailla. Kryptomaailmassa jälkiä ei jää.

Mobiilikäyttäjät erityisen alttiita huijauksille

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Järvisen mukaan huijarit ovat siirtyneet sähköpostista monen suosimaan WhatsApp -sovellukseen sekä tekstiviestiin.

– Niissä ei ole mitään keskitettyä torjuntaa, kuten sähköpostissa. Ihmiset yleensä käyttävät mobiililaitteita vähän huolimattomasti. Ollaan jossain jonottamassa ja hoidetaan joku lasku tai pankkiasia tai siellä on pieni osoitekenttä, eikä nähdä mitä siellä lukee.

Viiden jälkeen -ohjelmassa esiteltiin esimerkki, jossa Kelan sivujen sisältö on kopioitu täysin ja sivu näyttää aidolta. Pieni yksityiskohta kuitenkin paljastaa kyseessä olevan huijaus – katso esimerkki yllä olevalta videolta!

9:25img

Katso video: Näin suomalaisia huijataan verkossa – erityisesti mobiilikäyttäjät alttiita

Lue myös: Mikko Hyppönen pahimmasta tekoälytulevaisuudesta: "Emme ole enää planeetan älykkäin olento"

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva