Huonoihin yöuniin yhdistettiin uusi terveysriski

6:23img
Tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, miksi unen laiminlyönti on vaarallista.
Julkaistu 04.11.2022 08:45

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Glaukooma-silmäsairaus saattaa kehittyä todennäköisemmin potilaille, jotka kuorsaavat tai kärsivät unettomuudesta tai päiväväsymyksestä. Brittitutkimuksen havainto viittaa uniongelmien mahdollisesti altistavan glaukoomalle.

Tulokset julkaistiin BMJ Open -lehdessä, ja niiden perusteella kuorsaaminen ja päiväväsymys liittyivät 11 prosenttia ja unettomuus 13 prosenttia suurempaan riskiin sairastua glaukoomaan. Verrattuna 7–9-tuntia yössä nukkuviin myös lyhempiä tai pitempiä yöunia nukkuvat sairastuivat todennäköisemmin.

Silmänpaineen kohoaminen on tunnettu glaukooman riskitekijä. Silmänpaine nousee korkeimmilleen öisin makuuasennossa ja tämän vuoksi uniongelmat saattavat hyvinkin vaikuttaa glaukooman riskiin. Myös heikko unenaikainen hapensaanti voi mahdollisesti vaurioittaa näköhermoja suoraan.

Unen lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen.

Lue myös: Onko suvussasi tätä salakavalaa tautia? Varo juomasta liikaa kahvia – kolminkertaistaa riskin

Tutkimuksessa käytettiin brittien mittavaa biopankkiaineistoa, josta poimittiin yli 400 000 keskimäärin 57-vuotiaan terveystiedot. Kymmenvuotisen seurannan aikana 8 700 osallistujaa sairastui glaukoomaan.

Glaukooma on hitaasti etenevä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus. Se yleistyy iän myötä ja valtaosa hoidettavista potilaista on yli 65-vuotiaita. Silmänpaineen alentaminen on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten uniapnea oireilee.

0:50img

Tällaisia ovat uniapnean oireet.

Lue myös: Neljä merkkiä vaarallisesta verenpaineesta

Lue myös: Pentti, 72, joutuu maksamaan tuhansia, ettei olisi vaaraksi liikenteessä: "Keljuttaa hirveästi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Näkö