Huumeiden katukaupassa valtavia muutoksia Suomessa: "Puhutaan 1000 aineesta"

Huumekaupassa Suomessa näkyy muutoksia, joihin ei ole varauduttu, sanoo Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka Huomenta Suomessa.

Suomen huumemarkkinoilla on nähty "valtavia" muutoksia, sanoo Mirka Vainikka Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja.

– 90-luvulla huumemarkkinoilla puhuttiin kymmenestä aineesta, nyt kadulla puhutaan 1 000 aineesta. Aineet, jotka kaduilla jylläävät ovat erityisen vaarallisia, Vainikka sanoo Huomenta Suomessa.

Vainikka nostaa esille viime aikoina puhuttaneet muuntohuumeet sekä imppauksen. Muuntohuumeet vaikuttavat käyttäjän psyykeeseen sekä fyysiseen puoleen.

– Aineiden käyttökulttuuri on muuttunut paljon ja (huumekauppa) on kansainvälistynyt, Vainikka sanoo. 

Nuoret saavat aineita helposti käsiinsä

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen päihdelääkäri Samuel Guillaume sanoo, että hän on huomannut muutoksen huumemarkkinoilla siinä, että kaduilla liikkuu yhä koukuttavampia aineita. 

– Nuoret myös saavat näitä aineita yhä helpommin käsiinsä netin kautta. Aineet vaikuttavat yhä lyhyemmän aikaa ja sen takia ne ovat yhä koukuttavampia. Sen takia on vaikeampaa ja vaarallisempaa hoitaa riippuvuuksia, Guillaume sanoo.

Irti Huumeista ry:n Vainikka on myös huolissaan siitä, että päihdepolitiikassa ei tunnisteta tilannetta, jossa käytännössä kaduilla ollaan.

– (Politiikassa) tullaan selkeästi jälkijunassa siitä, mitä kadulla tapahtuu, Vainikka sanoo.

Vainikan mukaan hyvinvointipalveluita pitäisi lisätä, jotta apua olisi tarjolla. Vainikka ja Guillaume myös molemmat korostavat, että nuorille pitäisi saada palautettua asioita, jotka tuovat heille iloa, kuten yhteisiä harrastusmahdollisuuksia.

Katso alla olevalta videolta koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat