"Ideologisesti työtön" Ossi sai aikaan myrskyn kertomalla vedättävänsä systeemiä – elättää nyt itsensä kirjailijana: "Muistelen kohua lämmöllä"

Ossi Nyman eli pelkillä yhteiskunnan tuilla yli kymmenen vuotta. Kolmisen vuotta sitten hän antoi aiheesta haastattelun, joka nostatti mediamyrskyn. Nyt hän elättää itsensä kirjailijana.

Tuilla elämistä ja velkaantumista käsitellään tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tänään on uutisoitu sekä ansiopäivärahan että toimeentulotukien saajien määrän nousseen viime vuonna. Helsinkiläinen kirjailija Ossi Nyman on yhteiskunnan tuilla elämisen asiantuntija: hän eli yli kymmenen vuotta pelkällä peruspäivärahalla ja asumistuilla.

– Se oli henkisesti hyvin raskasta, kun tiesi tekevänsä väärin enemmistön mielestä. Joutui valehtelemaan jopa läheisilleen, että muka hakee töitä, vaikka tekikin jotain ihan muuta eli kirjoitti. Se oli kaikkein raskainta, Nyman sanoo.

Kolmisen vuotta sitten Nyman antoi Helsingin Sanomille haastattelun, jossa hän kertoi taktikoivansa itselleen työmarkkinatuen ilman aikomustakaan ottaa työtä vastaan. Moni suuttui toden teolla.

– Olin kyllästynyt valehteluun, mitä työkkärissä oli pakko harjoittaa. Piti esittää olevansa halukas työnhakija, mitä en ollut ollenkaan. Halusin vain kirjoittaa.Tiesin, että moni muukin joutuu esiintymään siellä sellaisena, mitä ei ole.

Haastattelun jälkeen Nymania muun muassa uhkailtiin väkivallalla.

– Annoin haastattelun esikoisromaaniini liittyen ja yhtäkkiä olin vihattu. Muistelen kohua kuitenkin lämmöllä. Tunsin yhtäkkiä olevani myös tärkeä, Nyman sanoo.


Ossi Nyman. Kuva: Teos.

Työvoimatoimistolle esittäminen kyllästytti

Nyman oli kirjoittanut täysipäiväisesti useita vuosia syksyllä 2017, ja sitä hän halusi jatkaa ilman pakkoa toisen työn vastaanottamisesta. Työvoimatoimiston hän sanoi olevan ihmisloukkaus, mistä on yhä samaa mieltä.

– He pakottavat ihmisiä töihin, vaikka sen pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen. Jokaisella pitäisi olla oikeus valita, mitä ammattia harjoittaa, mutta niin ei ole. Jos haluaa valita työnsä ja kouluttautua yhteiskunnan ulkopuolella, pitää tuet varastaa yhteiskunnalta. Muuten siihen ei tarjota mahdollisuutta.

Nyman sanoo pitkän työttömyyden olleen synkkää aikaa.

– Tunsin olevani epähenkilö, jota ei ollut ollenkaan olemassa.

"2 500 kuussa on ihan älytön summa"

Syksyn 2017 jälkeen Nyman on elättänyt itsensä kirjailijan apurahoilla, eli hän ei saa enää työmarkkinatukea. Apuraha ei ole kuussa paljon sekään – reilut 2 000 euroa kuussa – mutta Nyman on tyytyväinen.

– Totta kai olen tyytyväinen. Tiedän, että keskitulo on kuussa noin 2 500 euroa, mikä on minusta ihan älytön summa. En ymmärrä, miten joku voi tarvita niin paljon elämiseen. Pärjään 1 500 eurolla kuussa. Ruuasta ja juomasta tinkimällä voi säästää paljon rahaa.

Ossi Nymania tituleerattiin ajatuksiensa vuoksi ideologiseksi työttömäksi. Miltä tuntuu nyt, kun hän lopulta sai sen, mitä tavoitteli?

– En katso, että olisin mitenkään voittanut työkkäriä, Kelaa tai yhteiskuntaa. Olen onnistunut siinä, mitä tavoittelin eli elätän itseni kirjoittamalla. Olen tyytyväinen.

Ossi Nyman on julkaissut kaksi kirjaa. Kolmas romaani on valmis ja ilmestyy näillä näkymin ensi vuonna.

Ylivelkaantuminen vaikuttaa ihmisten elämää monin tavoin – THL:n tutkimusprofessori arvioi, miten ihmisten ylivelkaantumista saataisiin vältettyä 3:57
Viiden jälkeen -ohjelma käsitteli ylivelkaantumista ja rahavaikeuksia lähetyksessään – miten ylivelkaantuminen saataisiin vältettyä?


Lue myös:

    Uusimmat