Ilmalämpöpumpun luvaton asennus käynnisti vuosien oikeusriidan: Saako taloyhtiön omistamaan seinään tehdä reiän? Näin KKO päätti

1.03897814
All Over Press
Julkaistu 21.05.2021 13:48

MTV UUTISET – STT

Oikeuden mukaan osakkeenomistaja sai tehdä huoneiston ja parvekkeen väliseen seinään muutostöitä.

Taloyhtiö ei voinut kieltää osakkeenomistajaa asentamasta ilmalämpöpumppua parvekkeelleen, linjaa korkein oikeus (KKO). Oikeuden tulkinnan mukaan ilmalämpöpumpusta saatiin hyötyä huoneiston viilentämisessä, kun taas taloyhtiölle asianmukaisesta asennuksesta aiheutuva haitta oli suhteellisen vähäinen.

Turkulaisen kerrostaloasunnon osakkeenomistaja teki vuonna 2016 taloyhtiölle muutosilmoituksen ilmalämpöpumpun asentamisesta lasitetulle parvekkeelle, jolloin läpivienti olisi ollut parvekkeen ja asunnon sisäseinän välillä. Isännöitsijä kielsi muutostyön muun muassa pumpun meluun ja resonointiääneen vedoten.

Osakkeenomistaja kuitenkin teki muutostyön isännöitsijän kielteisestä päätöksestä huolimatta. Myöhemmin samana vuonna taloyhtiö päätti ylimääräisessä yhtiökokouksessa kieltää ilmalämpöpumpun asennuksen koko yhtiössä ja velvoitti hallituksen poistattamaan luvattomat asennukset.

Riitaa taloyhtiön ja sen osakkeenomistajan välillä käytiin jokaisessa oikeusasteessa. Niissä punnittiin muun muassa osakkeenomistajalle ilmalämpöpumpusta koituvaa hyötyä ja yhtiön omaisuudelle eli ulkoseinälle koituvaa haittaa.

Muutostyön kieltäminen kohtuutonta

Käräjäoikeus hylkäsi osakkeenomistajan kanteen, mutta hovioikeus katsoi, että muutostyön kieltäminen oli kohtuutonta siitä syntyvän vähäisen haitan vuoksi. Hovioikeus myös katsoi, että ylimääräisen yhtiökokouksen päätös kieltää osakkeenomistajilta ilmalämpöpumppujen asentaminen oli asunto-osakeyhtiölain vastainen.

Korkein oikeus päätyi hovioikeuden kannalle. Päätöksen mukaan huoneisto, sen parveke ja näiden väliin jäävä rakennuksen ulkoseinä muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Tällöin ilmalämpöpumpun asennus osakehuoneistoon kuuluvalle parvekkeelle kuului osakehuoneistossa tehtävän muutostyön piiriin.

KKO kuitenkin toteaa, että muutostyön kieltämisen kohtuullisuutta koskeva arviointi on viime kädessä tapauskohtaista.

Tuoreimmat aiheesta

Korkein oikeus