Iphone, Coca-cola, skuutti: Suomalaiskoulun aakkoslaput puhuttavat – Opetushallitus arvioi

Opettajaopiskelijat julkaisivat videon suomalaiskoulun luokassa olevista aakkoslapuista, joiden sanat ovat herättäneet laajaa keskustelua.

Adidas, burgeri ja Coca-cola. Nämä sanat löytyvät ensimmäisten kirjainten kohdilta aakkoslapuista, jotka löytyvät koulun luokkahuoneen seinältä.

Suomalaisessa koulussa työskentelevät Itä-Suomen yliopiston opettajaopiskelijat julkaisivat videon lapuista Tiktokissa, ja se on herättänyt laajaa keskustelua.

Video keräsi perjantai-iltapäivään mennessä vuorokaudessa lähes puoli miljoonaa katselukertaa ja tuhansia kommentteja. Lisäksi monet ovat käyttäneet videota omissa jatkojulkaisuissaan.

MTV Uutiset tavoitti tilin pitäjät, jotka eivät halunneet antaa haastattelua aiheesta. MTV Uutisten tiedossa ei ole, mikä koulu on kyseessä. Julkaisijat ovat sittemmin piilottaneet alkuperäisen videon.

Videosta sekä toimittajan ja tilin pitäjien välisessä keskustelussa kävi kuitenkin ilmi, että opettajaopiskelijat eivät olleet tehneet aakkoslappuja itse, vaan he huomasivat ne luokassa, jossa he työskentelivät.

Aakkosia vastaavien sanojen joukossa oli muun muassa drone, emoji ja fillari, kuten myös Minecraft, Nike ja Playstation.

Tunnistettavuus tärkeää

Opetusneuvos Tiina Luomanen Opetushallituksesta sanoo MTV Uutisille, että hänestä on hyvä, että aakkoslappujen päivittymisestä kerrotaan myös sosiaalisessa mediassa.

– Näin se uusi maailma tulee kouluunkin, ja oikein hyvä niin.

Luomanen muistelee itse tehneensä omat aakkoslaput opetustyötänsä varten 1980-luvulla, kun hän aloitti opettajana.

Opetusneuvos painottaa, että tärkeää on se, että assosiaatiosanat ovat sellaisia, jotka lapsi tuntee.

– Omina kouluaikoina "ranskalaisen" tilalla taisi olla "rukki". Jos se olisi nyt siinä, niin todennäköisesti se ei sanoisi tämän päivän oppilaille yhtään mitään.

"Kuvat vaikuttavat paljon"

Luomanen painottaa, että aakkoslappujen tarkoituksena ei ole kuitenkaan suomen kielen opiskelu, vaan kirjainten nimien ja äänteiden sekä aakkosjärjestyksen opettelun tehostaminen.

– Jos ajatellaan yksittäisenä esimerkkinä iphone-sanaa, niin kirjain- ja äännevastaavuuden kannalta se on hieman pulmallinen.

Kirjoitettuna sana iphone toki alkaa i:llä, mutta myös Suomessa se sanotaan englantilaisittain, jolloin ensimmäinen äänne on "a", Luomanen tähdentää.

– Pedagogiselta kannalta tuo ei ole kaikista onnistunein. Itse myös ajattelen, että en ehkä valitsisi tuotemerkkejä. Sellaiset yleissanat olisivat turvallisempia ja parempia.

– On aika kiistanalaista, kannattaako esimerkiksi Coca-colaa kasvaville lapsille mainostaa. Kuvat vaikuttavat aika paljon.

Luomanen myös muistuttaa, että Opetushallitus ei hyväksy, valvo tai tarkasta aakkoslappujen käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat