"Allien" pienentäminen voisi pienentää dementiariskiä

Rasvan vähentäminen "alleista" ja vatsalta voisi laskea sairausriskiä.

Rasvanpoltto tietyiltä alueilta voisi ehkäistä dementiaa, kertoo BBC Science Focus. Neurology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suuri määrä rasvaa erityisesti vatsalla ja käsivarsissa voi lisätä dementian riskiä.

Tutkimuksessa oli mukana yli 400 000 henkilöä. Tiedot kerättiin brittiläisestä UK Biobank -tietokannasta. Koehenkilöt oli värvätty 2006–2010.

Ei pelkkä rasva, vaan myös sen jakautuminen 

Koehenkilöistä yli 8200:lle kehittyi neurologista rappeutumista aiheuttava tauti, kuten dementia tai Parkinsonin tauti, keskimäärin 9,1 vuotta kestäneen seurannan aikana.

Suuri rasvan määrä vatsalla lisäsi diagnoosin riskiä 13 prosentilla, käsivarsissa sijaitsevan rasvan määrä 18 prosentilla.

Analyysissa otettiin huomioon esimerkiksi korkea verenpaine, tupakointi- ja alkoholinkäyttötavat sekä se, oliko henkilöllä diabetes.

– Tuloksemme tukee hypoteesia siitä, ettei neurologista rappeutumista aiheuttavan taudin syntyriskiin vaikuta huomattavasti pelkkä rasvan ja lihaksen paino, vaan myös [näiden] jakautuminen ja laatu, tutkimusta tehnyt Shishi Xu kommentoi.

Tutkijoiden mukaan hyvä lihasvoimataso voi vähentää riskiä taudin syntyyn 26 prosentilla. Tiimin mukaan kehon rasvan vähentäminen "riskialueilta" voisikin suojata aivoja tehokkaammin kuin yleinen painonhallinta.

– Jos varhain muokkaat aktiivisesti kehosi koostumusta, tulevaisuuden neurorappeuman riskiä voi madaltaa entisestään, Xu muotoili.

Katso myös: Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta? Juttu jatkuu videon alla.

Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta? 2:21
Geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Mehiläisestä Huomenta Suomen vieraana.

Miksi rasva vaikuttaa?

Toistaiseksi on epäselvää, miksi rasvan sijainti vaikuttaa sairausriskiin. Xun mukaan kyse voi olla rasvan kerääntymisen aiheuttamasta tulehdusvaikutuksesta.

Xun mukaan tulevaisuudessa olisi aiheellista tutkia kehonkoostumuksen vaikutusta muihin sairauksiin.

Katso myös: Mistä dementia johtuu, ja mistä erottaa stressistä johtuvan muistin pätkimisen muistisairaudesta?

Lähteet: BBC, Neurology

Lue myös:

    Uusimmat