Juuri päivitetyssä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että palliatiivinen hoito kuuluu kaikille ja kaiken ikäisille kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastaville potilaille.
Palliatiivisella eli oireenmukaisella hoidolla tarkoitetaan kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista, kokonaisvaltaista hoitoa. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, ja se ajoittuu oletetun kuolinhetken välittömään läheisyyteen.
Sosiaali- ja terveysministeriö antoi joulukuussa 2017 suosituksen, jonka mukaan saattohoitoa ja palliatiivista eli oireita lievittävää hoitoa tulisi saada kattavasti ja yhdenvertaisesti koko maassa.
Nyt päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että kaikkien terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee hallita palliatiivisen hoidon perusteet ja tarvittaessa konsultoida palliatiiviseen hoitoon erikoistuneita yksiköitä.
Suositukseen on päivitetty viimeisin näyttö palliatiivisen hoidon käytänteistä ammattilaisten tueksi hoidettaessa vakavasti sairaita ja kuolevia potilaita.
Parantaa elämänlaatua ja vähentää sairaalajaksoja
Palliatiivisessa hoidossa keskeistä on sairauden ja lähestyvän kuoleman aiheuttaman fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja eksistentiaalisen kärsimyksen lievitys ja elämänlaadun vaaliminen.
– Varhain aloitettu palliatiivinen hoito ja laadittu hoitosuunnitelma parantavat potilaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua ja vähentävät epätarkoituksenmukaisia hoitoja ja sairaalajaksoja elämän loppuvaiheessa, Käypä hoito ‑suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja Tiina Saarto kertoo.
Läheisten huomioiminen ja tukeminen on osa kokonaisvaltaista palliatiivista hoitoa myös potilaan kuoleman jälkeen.
– Vakava sairaus kuormittaa potilaan koko perhettä ja läheisiä, Saarto muistuttaa.
Nyt päivitetty Käypä hoito -suositus koskee aikuispotilaita, mutta myös lasten palliatiivista hoitoa ja lasten hyvän saattohoidon yleisiä periaatteita on käsitelty suosituksen lisätietoaineistoissa.
Lähde: Lääkäriseura Duodecim
Suru ei ole häiriötila
Suomalaiset pitävät surua jonkinlaisena häiriötilana, joka pitäisi suorittaa tai itkeä yksin vessassa pois. Tietokirjailija ja filosofian tohtori Mari Pulkkinen sekä leskeksi jäänyt Kati Töyrylä kertoivat Huomenta Suomessa marraskuussa 2017, miten surevaa voi tukea.
6:32