Tutkimuksen mukaan kannattaisi nauttia enemmän omega-3-rasvahappoja omega-6-rasvojen sijaan.
Terveellisten rasvojen syöminen tietyllä tavalla voisi tuoda lisää terveyshyötyjä, kertoo CNN. Tutkimuksen mukaan erityisen edukasta olisi nauttia omega-3-rasvoja.
– Havaitsimme, että korkeampi omega-6-rasvojen suhde omega-3-rasvoihin liittyy suurentuneeseen kuolemanriskiin, tutkimusta tehnyt Yuchen Zhang kuvasi.
Omega-6-rasvahappoa on runsaasti esimerkiksi rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä. Omega-3-rasvahappoja saa esimerkiksi kalasta, mutta myös esimerkiksi pellavansiemenöljystä, rypsiöljystä tai rapsiöljystä.
Lue myös: Kardiologi nimeää yhden roskaruoan, jota ei suostu syömään
Suurempi määrä omega-6-rasvahappoja ei eduksi
Zhangin mukaan joitakin viitteitä on siitä, että länsimaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvaa on enemmän, jopa 20-kertaisesti, "omega kolmosiin" verrattuna.
– Joitain todisteita on siihen suuntaan, että länsimaiselle ruokavaliolle tyypillinen korkeampi määrä omega-6-rasvahappoja omega-3-rasvahappoihin verrattuna voi liittyä moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydäntauteihin, syöpään ja autoimmuunisairauksiin, Zhang kuvasi tiedotteessa.
Lue myös: Syötkö suonesi tukkoon? Monen suosima terveystapa sai kylmää kyytiä tutkimuksessa
Tutkimus julkaistiin eLife-lehdessä. Sitä varten kerättiin yli 85 000 henkilön tietoja UK Biobank- tietokannasta. Henkilöiltä oli kerätty plasmanäytteitä vuosina 2007–2010; he myös vastasivat ruokavaliokyselyihin, joissa kysyttiin esimerkiksi kalaöljyn käyttötottumuksista.
13 vuoden seurannan jälkeen ne henkilöt, joilla oli eniten omega-6-rasvoja omega-3-rasvoihin verrattuna, kuolivat mistä tahansa syystä 26 prosenttia todennäköisemmin verrattuna niihin, joilla omega-6:n suhde omega-3:een oli matalin.
Henkilöt, joilla oli eniten omega-6-rasvoja omega-3-rasvoihin verrattuna, menehtyivät myös 14 prosenttia todennäköisemmin syöpään ja 31 prosenttia todennäköisemmin sydäntauteihin.
Tutkijat huomauttavat tiedotteessa, ettei tulos toki ohjaa välttelemään omega-6-rasvahappoja totaalisesti.
Lue myös: Välimeren ruokavaliolle haastaja? Tällainen on Atlantin ruokavalio
Tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta
Yksilötasolla omega-rasvahappojen korkeat tasot liittyivät alentuneeseen riskiin kuolla, mutta omega-3-rasvahapoilla oli enemmän suojaavia ominaisuuksia.
CNN:n haastattelema lääkäri Lauren R. Sastre huomauttaa, ettei tutkimus osoita syy-seuraussuhdetta; on myös monia muita tulehdusta vähentäviä ruoka-aineita, jotka voivat ehkäistä sairauksia.
– Jos arvioidaan vain omega 3- ja 6-rasvahappoja, voi esiintyä sekaannuksia, jotka vääristävät tuloksia, hän sanoo.
Omega-3-rasvahappojen ja muiden rasvahappojen määrä ruokavaliossa voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti lapselle alkaa kehittyä tyypin 1 diabetes.
Georgian yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan genotyyppi eli yksilön geenien kokonaisuus vaikuttaa siihen, hyötyykö hän omega-3-rasvahappoja sisältävistä kalaöljyvalmisteista.
Lue myös: Paljastuiko verikokeissa korkea kolesteroliarvo? Viisi helppoa muutosta, joilla voit parantaa arvoasi jopa 30 prosenttia
Lue myös: Syötkö jo näitä "supersiemeniä"? Runsaasti kuitua ja proteiinia vain kahdessa ruokalusikallisessa
Katso myös: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia, mutta milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?
7:57
Lähteet: CNN, University of Georgia, Terveyskirjasto