Kansainvälisten merialueiden suojeluun tähtäävästä sopimuksesta ei päästy sopuun – Greenpeace syyttää ahneudesta

2:04img
Mikä on merialueiden suojelun tilanne Suomessa? Katso uutisjuttu vuodelta 2019.
Julkaistu 27.08.2022 07:41

MTV UUTISET - STT

YK:n jäsenvaltioiden neuvottelut kansainvälisten merialueiden suojeluun tähtäävän sopimuksen aikaansaamiseksi päättyivät tuloksettomina, kun kaksiviikkoinen konferenssi päättyi varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Elokuun puolivälissä alkanutta konferenssia kohtaan oli ladattu paljon toiveita, että sopimuksen yksityiskohdista päästäisiin viimein yhteisymmärrykseen.

–  Vaikka loistavaa edistystä tapahtui, tarvitsemme vielä hieman aikaa päästäksemme maaliviivalle, sanoi konferenssi puheenjohtajana toiminut Rena Lee.

Neuvottelujen jatkamisajankohdasta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolisten merialueiden biologisen monimuotoisuuden suojelua ja kestävää käyttöä koskevaa niin kutsuttua BBNJ-sopimusta on valmisteltu viime vuosina yhteensä viidessä virallisessa kansainvälisessä konferenssissa.

Vain prosentti kansainvälisistä merialueista suojeltu

Maailman meristä noin 60 prosenttia on kansainvälistä merialuetta.

Yhtenä tärkeimmistä valmisteltavan BBNJ-sopimuksen kohdista on pidetty kansainvälisille merialueille perustettavia suojelualueita. Moni maa toivoo, että suojelualueet kattaisivat noin 30 prosenttia maailman meristä vuoteen 2030 mennessä.

Vain noin prosentti kansainvälisistä merialueista on nykyisin suojeltu.

Yksi neuvotteluissa epäsopua aiheuttanut asia on ollut sopimuksen kohta kansainvälisiltä merialueilta saatavista geenivaroista, joita lääke- ja kauneudenhoitoteollisuus voisi käyttää tuotteissaan.

Kyseisten alojen yritykset keskittyvät rikkaimpiin maihin, mutta kehittyvät maat eivät halua jäädä maailman meristä saatavien tulovirtojen ulkopuolelle.

Ympäristöjärjestö Greenpeace syytti jo torstaina EU-maita sekä Yhdysvaltoja ja Kanadaa sopimuksen hylkäämisestä ahneuden takia.

Tuoreimmat aiheesta

Meret