Kauanko elämän muuttaminen kestää – riittääkö tammikuun rutistus? Tästä vastaus riippuu

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
KATSO MYÖS: Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa

Voiko elämänsä muuttaa vain tammikuun aikana? Tutkimus antoi vastauksen.

Vaikka elämänmuutoksen voi tehdä koska tahansa, uudenvuodenlupaukset ovat edelleen suosittu kikka keksiä uusia rutiineja. Mutta kauanko tapojen muuttaminen oikeastaan kestää?

Vaikka pinnistäisit koko tammikuun, saatat silti tarvita lisäaikaa rutiinin muodostumiseen, paljastaa CNN. Aiheesta tehdyn selvityksen mukaan mitään "maagista lukua" ei ole olemassa; ei siis voida sanoa, monenko päivän tai viikon kuluttua uutta tapaa ei enää tarvitse ajatella tai erikseen yrittää suorittaa.

Kuntosalirutiinin muodostuminen vaati kuukausia

PNAS-lehdessä julkaistussa selvityksessä käytettiin apuna koneoppimista, jonka avulla tarkasteltiin tapojen muodostumista. Koneoppimisen avulla tutkittiin Pohjois-Amerikassa kerättyä dataa sekä kuntosalikäynneistä että käsienpesurutiineista sairaalassa.

Tutkijoiden mukaan kuntosalirutiinin muodostuminen vaati aikaa kuukausia. Käsienpesusta sen sijaan näytti tulevan tapa viikoissa. Tapojen muuttamisen helppous riippuukin siis monesta tekijästä; tutkijoiden mukaan on mahdollista, että yksinkertaisia tapoja muodostuu nopeammin.

– Vertasimme tutkimuksessamme vain kahta tapaa, mutta arvioimme, että kuntosalitavan monimutkaisuus hidastaa tavan muodostumista. Salille meneminen vaatii huomattavasti aikaa, vaivaa ja suunnittelua. Se on korkeintaan päivittäinen rutiini, jota siis tehdään harvemmin kuin sanotaanko vaikka käsienpesua, tutkijat kirjoittavat CNN:n artikkelissa.

Esimerkiksi juoksuharrastuksen aloittaminen vaatinee vaivaa vielä viikkojenkin jälkeen. Tutkijoiden mukaan uusi harrastus alkaa hoitua "automaatilla" luultavasti vasta kuukausien kuluttua.

– Jos haluat tehdä fyysisestä aktiivisuudesta tavan nopeammin, kokeile nopeampaa liikuntamuotoa, kuten muutamien haarahyppyjen tai kyykkyjen tekemistä tunneittain, tutkijat vinkkaavat.

Katso myös: Usko itseesi, niin menestyt? Psykoterapeutti Emilia Kujala kritisoi self help -huumaa. Juttu jatkuu videon alla.

Elämänmuutos ei myöskään riipu tahdonvoimasta. Tutkijoiden mukaan motivaation sijaan pitäisi luoda tapojen muuttamiselle otollinen ympäristö. Salille kannattaa esimerkiksi mennä aina samana päivänä tai samaan aikaan; treenaamaan lähtiessään voi soittaa aina saman kappaleen, joka naksauttaa aivot kuntoilumielelle.

Rutiinissa on haittansa: "Ole siis varovainen..."

Tutkijoiden mukaan rutiinissa on myös ongelmansa: jos ihmiselle on muodostunut tapa, se tekee hänestä joustamattomamman. Ihminen ei siis muuta totuttua malliaan edes tilanteessa, jossa hänelle tarjotaan syy tehdä niin.

– Ole siis varovainen sen suhteen, millaisia asioita teet usein. Varmista, että haluat näiden asioiden muuttuvan rutiiniksi.

Mikäli elämä ei tammikuun loppuun mennessä tunnu muuttuneen, ei kannata luovuttaa. Se, että liikkumisesta täytyy edelleen muistuttaa itseään, ei kerro ongelmasta.

– Ei sinussa ole mitään vikaa. Kuntosalitavan muodostuminen saattaa olla jo aivan nurkan takana, tutkijat toteavat.

– Toistojen avulla suurin osa ihmisistä kehittää lopulta ennustettavissa olevia rutiineja, joita on hankala syrjäyttää.

Katso myös: MTV kokosi yhteen klassisimmat uudenvuodenlupaukset – tunnistatko itsesi tästä videosta?

Lähteet: CNN, PNAS

Lue myös:

    Uusimmat