Oletko viime aikoina ryhtynyt käyttämään yhä enemmän sanoja "todella" ja "uskomattoman"? Näiden sanojen ilmaantuminen puheeseen voi kertoa sinusta enemmän kuin uskotkaan.
Päänsärkyä, hampaiden kiristystä ja lihaskipuja. Toisinaan stressi oireilee hyvinkin selkeästä, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Yhdysvaltalaisen psykologian professori Matthias Mehlin mukaan huomaamatta sanavarastoon hiipineet sanat voivat myös paljastaa piilevän stressin. Toisin kuin voisi luulla, nämä stressistä kertovat sanat eivät ole kirosanoja, vaan paljon neutraalimpia ilmaisuja.
Puheen tarkkailu voi auttaa ennaltaehkäisemään stressiä
Mehlin tutkimukseen osallistui 143 vapaaehtoista, jotka käyttivät ääninauhureita kahden päivän ajan. Ääninauhoja analysoidessaan professori huomasi, että ihmiset käyttävät stressaantuneena enemmän adjektiiveja ja adverbeja kuin yleensä, vaikka stressi sai osallistujat puhumaan ylipäätään vähemmän.
Jos olet ryhtynyt käyttämään yhä enemmän kuvailevia sanoja, kannattaa todella pohtia, ovatko stressitasosi ehkä sittenkin nousussa.
Sanat kuten ”todella” tai ”uskomattoman” voivat Mehlin mukaan toimia niin kutsuttuina emotionaalisina tehosteina, jotka ilmaisevat kiihtynyttä tilaa. Professorin mukaan stressaantuneet ihmiset käyttävät puheessaan myös vähemmän kolmansista osapuolista kertovia muotoja, kuten ”heitä”. Tämä on miehen mukaan järkeenkäypää, sillä stressaavassa tilanteessa moni keskittyy täysillä itseensä ja omaan tilanteeseensa, ei muihin tai ulkomaailmaan.
Vaikka kielen ja stressin yhteys vaatii vielä lisätutkimuksia, Mehlinin mukaan tämä tieto voi toimia apuna stressin ennaltaehkäisyssä ja jopa auttaa lääkäreitä stressiperäisten sairauksien löytymisessä.
Lähde: Nature
***
6:13