Kesäkuussa kukkivat alppikärhöt ja kellukat

Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu kesäkuussa kukkivat alppikärhö (Clematis alpina) ja kellukat (Geum). Sinikukkainen alppikärhö on yksi kesän aikaisimmista köynnöksistä. Sen ensimmäiset kukkanuput avautuvat jo toukokuun loppupuolella. Kellukat puolestaan ovat kelta- tai oranssikukkaisia perennoja, jotka kasvavat matalina mättäinä aurinkoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla.

Alppikärhön voi laittaa kiipeilemään puuhun

Hento, pienikukkainen alppikärhö kiinnittyy tukeen ohuilla lehtiruodeilla. Köynnöksen voi istuttaa paitsi rakennuksen seinustalle, myös vasten puun runkoa, kivimuuria tai aitaa. Ohutversoinen alppikärhö ei haittaa puiden ja pensaiden kasvua, vaan sen voi rauhassa päästää leviämään niiden lehvästöön. Kasvit viihtyvät luonnossakin parhaiten toistensa seurassa.

Alppikärhö on hyvin talvenkestävä, terve ja helppohoitoinen kasvi, joka menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla aina Oulun korkeudella asti. Alppikärhön versot kasvavat 3-4 metriä pitkiksi. Yksinkertaisessa kukassa on neljä terälehteä.

Kerrannaiskukkainen kruunukärhö muistuttaa alppikärhöä niin paljon, että sitä usein kutsutaan alppikärhöksi. Se on yhtä varma valinta aurinkoisen tai osittain varjoisen seinustan peittäjäksi kuin alppikärhö. Tummalle seinustalle voi valita myös valkokukkaisen siperiankärhön, joka on alppikärhön alalaji.

Kellukat kasvavat tiheiksi mättäiksi

Kellukat menestyvät koko Suomessa. Matalat perennat sopivat kivikkokasviryhmiin sekä pensas- ja perennaryhmien reunoihin. Ne peittävät kasvupaikkansa hyvin tiheällä lehdistöllään. Mättäät vihertyvät aikaisin keväällä ja osa lehdistä säilyy talven yli.

Kevyesti varjoinen kasvupaikka ja tuore maa sopivat kellukoille parhaiten. Ne viihtyvät kuitenkin jopa paahteessa, jos multakerros on vähintään 30 senttiä syvä.

Tulikellukka (Geum coccineum 'Borisii') ihastuttaa pienillä appelsiininpunaisilla kukillaan. Kukinta kestää kesäkuun alusta heinäkuun alkupuolelle. Mätäs kasvaa 20–30 senttiä korkeaksi.

Keltakukkaisen vuorikellukan (Geum montanum) kiiltävä lehdistö erottuu helposti himmeälehtisestä tulikellukasta. Vuorikellukka on myös matalampi ja se kukkii hieman aiemmin kuin tulikellukka. Vuorikellukka viihtyy sekä paksu- että ohutmultaisessa maassa.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

  • Lähde: Puutarhaliitto
  • Kuvat: Ella Räty

Lue myös:

    Uusimmat