Esimenopaussi on verkkainen, vuosien mittainen siirtymävaihe vaihdevuosiin. Oireissa tosin ei välttämättä ole mitään verkkaista, mutta apua niihin on saatavilla.
Menopaussi alkaa tehdä tuloaan, kun hedelmällinen ikä loppuu. Mielikuvissa näin käy eläkeikäisille rouville, mutta oikeasti esimenopaussioireet saattavat alkaa jo noin 40 ikävuoden tienoilla.
– Siirtymävaihe kestää vaihtelevan ajan ja ajoittuu yleensä 40–50 ikävuoden välimaastoon. Noin kymmenen vuoden ajanjakso hedelmällisestä iästä varsinaiseen menopaussiin sisältää useamman vuoden kestävän esimenopaussivaiheen, kuvaa naistentautien erikoislääkäri ja dosentti Maarit Niinimäki.
Lue myös: Yksi asia "parantaa seksielämää merkittävästi", mutta moni ei silti hyödynnä
Oireiden alkaminen nelikymppisenä normaalia
Menopaussi tarkoittaa viimeisiä kuukautisia. Vaihdevuodet on ajanjakso, jonka aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta lakkaa kokonaan.
Normaaliksi luettava menopaussi-ikä alkaa 45 ikävuodesta. Oireiden alkaminen nelikymppisenä on siis aivan luonnollista.
– Noin kymmenellä prosentilla naisista menopaussi eli viimeinen kuukautisvuoto tulee 40 ja 44 vuoden välissä jo. Noin prosentilla se tulee jo alle 40-vuotiaana.
– Jos menopaussi on aikaisemmin, siirtymävaihe menopaussiin alkaa luonnollisesti myös aikaisemmin, Niinimäki kuvailee.
Yllättää kuin kuukautiset
Esimenopaussi alkaa yleensä samaan tyyliin kuin kuukautiset teini-iässä: yhtäkkiä aiemmin niin tasaiset menkat ovatkin arvaamattomat.
– Kuukautiskierrossa ensimmäinen merkki siitä, että hedelmällinen ikä alkaa olla päättymässä ja lähestytään esimenopaussia on se, että kierto alkaa lyhenemään.
– Tyypillisesti kierto on 28 päivää, ja tästä se alkaa pikkuhiljaa lyhentyä. Seuraavaksi kierto alkaa muuttua epäsäännölliseksi. Kun peräkkäiset kierrot heittelevät yli seitsemän päivää, ollaan jo menopaussitransitiossa, Niinimäki sanoo.
Vuoden tai parin ajan ennen menopaussia vuoto voi tulla vaikkapa kolmen kuukauden välein.Shutterstock
Vuoden tai parin ajan ennen menopaussia vuoto voi tulla vaikkapa kolmen kuukauden välein. Ei ole ihme, jos olo on kuin teini-iässä "mensujen" alkaessa.
Menopaussi onkin ikään kuin teini-iän vastinpari.
– Ollaan tavallaan hedelmällisyys-elämänkaaren toisessa päässä. Silloin, kun ensimmäiset kuukautiset tulevat ja hedelmällinen ikä alkaa, säätelyjärjestelmä on epäkypsä.
– Kuukautisia voi tulla miten sattuu. Ihan samoin tapahtuu siellä toisessa päässä kaarta, Niinimäki kuvailee.
Lue myös: Muutakin kuin kuumia aaltoja ja hikoilua – tämäkin voi olla merkki vaihdevuosista: "Monelle naiselle merkittävin ja jopa ainoa oire"
"Voi alkaa esiintyä jo vuosia ennen kuin on menopaussi-ikä"
Oireiden kirjo ei kuitenkaan pääty vuotoihin. Kaiken juurisyy on estrogeeni, jonka määrä on sidoksissa myös vaihdevuosioireiluun.
Menopaussissa munasarjojen toiminta ensin heikkenee ja sitten sammuu. Samalla heikkenee estrogeenituotanto, joka alkaa hiipua jo esimenopaussin aikana.
Siksi erilaisia oireita saattaa ilmetä, vaikka aiemmin sellaisia ei olisi kuukautisten yhteydessä ollut.
– Estrogeenitasot ovat matalimmillaan juuri ennen kuukautisten alkamista. Eli loppukierrossa saattaa huomata, että on enemmän alavireisyyttä, ärtyneisyyttä. Limakalvotkin voivat olla kuivemmat, kun ollaan esimenopaussissa.
Esimenopaussi tuo mukanaan myös erilaisia mieliala- ja uniongelmia.
– Vasomotoriset oireet ovat kaikkein tyypillisin vaihdevuosioireiden tyyppi, eli tulee kuumia aaltoja, hikoilua, tällaisia oireita. Niitä voi alkaa esiintyä jo vuosia ennen kuin on menopaussi-ikä, Niinimäki kuvaa.
Lue myös: Vaihdevuosista liikkuu paljon haitallisia uskomuksia: Gynekologin mukaan moni nainen pelkää turhaan hormonihoitoja
"Monet naiset ovat aika järkyttyneitäkin"
Kun 42-vuotias sitten eräänä yönä tajuaa kokevansa kuumia aaltoja, reaktio ei yleensä ole ilahtunut.
– Sitä voi olla vaikea hyväksyäkin, vaikka mieleen tulisi, että voisivatko nämä olla jo menopaussioireita.
– Oma ja kollegoiden kokemus on, että monet naiset ovat aika järkyttyneitäkin siitä: minähän olen nuori ihminen, miten minulla voi olla vaihdevuosioireita. Se on vaikea asia monille, Niinimäki sanoo.
Menopaussi koetaan yleensä "vanhojen ihmisten ongelmaksi". Mielikuva vaihdevuosista on selvä: kun ne alkavat, ihminen alkaa näivettyä. Samalla alkaa vanhuus.
– Yleensä, kun menopaussista näkee kuvituskuvia, siellä on harmaahapsisia, hauraita naisia. Suomessa menopaussi-ikä on keskimäärin 51 vuotta.
– Harva on siinä kohtaa hauras vanhus; yleensä silloin elää täyttä elämää, on täysillä työelämässä, Niinimäki muistuttaa.
Erikoislääkäri ja dosentti Maarit Niinimäki.Maarit Niinimäki
– Menopaussin ja myös esimenopaussin oireet voivat vaikuttaa työkykyyn. Esimenopaussin alkaessahan ihminen ei vielä ole vanha, hänellä on paljon työuraa vielä jäljellä. Alkaa tulla uniongelmia ja muuta, jotka heijastelevat töissä jaksamiseen ja mielialaan.
Perinteinen kuvasto johtaa harhaan. Oireista ei halua kertoa eikä niitä toisaalta osaa epäillä esimenopaussiksi, jos olettaa olevansa liian nuori.
Silti oireet ovat todellisia ja olemassa. Esimenopaussi voi vaikuttaa työkunnon lisäksi myös seksielämään, esimerkiksi halukkuuteen ja limakalvojen kuntoon. Seksiä ei välttämättä halua kuten ennen, tai mikäli haluaa, se voi sattua tai tuntua muuten epämiellyttävältä.
– Tästä puhutaan vähemmän, vaikka se on tavattoman tärkeä asia elämänlaatua ajatellen. Jos 45-vuotiaana limakalvot ovat jo huonossa kunnossa eikä seksielämä onnistu, silloin on kuitenkin aika nuori. Se vaikuttaa parisuhteeseen ja muuhun elämään.
Lue myös: Omituiset oireet alkoivat heti nelikymppisten jälkeen – tällainen on vaiettu andropaussi
Naiset kärsivät paljon turhaan – "ei menopaussia ole pelkästään se hetki, kun kuukautiset loppuvat"
Vaihdevuosista on puhuttu jo pidempään. Siitä, että oireita voi tulla jo vuosia ennen menopaussia, keskustellaan vähemmän.
– Tällä hetkellä menopaussi on hyvin nosteessa, jopa hallitusohjelmaan on nostettu, että naisten työuria pitäisi tarkastella niin, että pyritään huomioimaan menopaussin vaikutus työpaikoilla. On hyvä nostaa esiin, ettei menopaussia ole pelkästään se hetki, kun kuukautiset loppuvat. Jo vuosia ennen sitä alkaa tulla oireita.
Oireita voidaan hoitaa estrogeenillä eli hormonikorvaushoidolla. Ehkäisypilleritkin saattavat lievittää esivaihdevuosioireita.
– Estrogeenihoito tehoaa hikoiluoireisiin, mielialaan ja unihäiriöihin, siitä on huomattavaa tutkimusnäyttöä. Myös limakalvojen kuntoa voidaan helposti hoitaa estrogeenilla, Niinimäki sanoo.
Gynekologin mukaan vaihdevuosioireisiin on "vain yksi tehokas hoito". Juttu jatkuu videon alla.
7:41Miten estrogeenihoito aloitetaan?
Diagnoosi tehdään yleensä oireiden perusteella, ja sen voi tarvittaessa varmistaa FSH-verikokeella. Myös esimerkiksi kilpirauhashäiriöt on hyvä sulkea pois.
– Olisi tärkeää, että muutkin kuin gynekologit tunnistaisivat vaihdevuosioireita, esimerkiksi työterveyslääkärit, Niinimäki sanoo.
Hoidon voi aloittaa heti, kun oireita on. "Oikeaa menopaussia" ei siis tarvitse odotella, jos esimenopaussioireilu on alkanut.
– Miksi kärsiä, jos ei ole mitään vasta-aiheita hoidolle. Hormonikorvaushoitoa ehkä pelätään vähän turhaan, esimerkiksi rintasyöpäriskistä on puhuttu, mutta itse asiassa riskin nousu on varsin pientä, Niinimäki sanoo.
– Oireisiin on saatavilla apua jo esimenopaussissa. Naiset kärsivät paljon turhaan elämänlaatua häiritsevistä oireista. Tietoisuus ja uutisointi on siksi tosi tärkeää.
Lue myös: Eva-Maria, 40, menetti lapsihaaveensa syövälle jo 27-vuotiaana – sinkkuna siitä asti
Seksuaaliterapeutti kumoaa vaihdevuosiin liittyviä ennakkoluuloja: "Naisen seksuaalisuus kukoistaa vaihdevuosina"
Katso myös: Koska vaihdevuodet alkavat? Hyvinvointivalmentaja Jutta Larm: "Tässä kohtaa on se viimeinen hetki havahtua..."
8:19Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittainen lähde: Terveyskirjasto.fi