Keventäen kohti kesää – nauti ihanista keitoista!

Pääsiäisen herkuttelun jälkeen keho kaipaa kevyempää ateriointia. Maukkaat, ravitsevat ja monipuoliset ateriat syntyvät erilaisista keitoista.

Keittoja löytyy varmasti jokaiseen makuun, niin kasvissyöjälle kuin tuhdimpaa liha-ateriaakin himoitsevalle. Miltä kuulostaisi makuyhdistelmä sitruunasta, mintusta ja linssistä? Muun muassa näistä aineksista valmistuu maukas linssikeitto, joka on kokeilemisen arvoinen.

Kasvissyöjälle maistuu myös Alex Nurmenpinaattikeitto, jonka voi tehdä joko kermaisena versiona tai ilman kermaa, mikä vähentää annoksen energiapitoisuutta 100 kilokalorilla!

Jauhelihakeitto puolestaan on klassikko, ja se syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Ateria on sitä kevyempi mitä vähärasvaisempaa lihaa ruuassa käyttää. Nauta- tai sikajauhelihan voi korvata myös broilerijauhelihalla.

Jauhelihakeitto

400 g jauhelihaa
100g perunaa
2 porkkanaa
pala purjoa
1 palsternakka
1 pss pakasteherneitä
2 l lihalientä tai vettä
maustepippuria
suolaa
1-2 tl fenkolinsiemeniä

Ruskista jauheliha kattilassa ja lisää mausteet joukkoon. Kuori ja paloittele sillä välin perunat, porkkanat, purjo sekä palsternakka. Lisää ne kattilaan ja kaada neste joukkoon. Keitä noin 15 minuutin ajan ja lisää lopuksi vielä pakasteherneet.

Keittoon lisää potkua chilistä!

Chilillä höystetty rapukeitto sopii kevennettyyn ruokavalioon erinomaisesti. Ravut pitävät nälkää, mutta kaloreita niissä ei ole nimeksikään. Ruokaisan keiton energiamäärä on 300 kcal per annos.

Aasialaisia mausteisia makuelämyksiä löytyy myös aasialaisesta tofu-nuudelikeitosta.

Myös saa potkua chilistä ja mustapippurista. Aterian kalorimäärää lisää pekoni, jonka voi myös jättää pois, sillä jo juurekset yksinään antavat keitolle täyteläisen maun.

Maukkaita kalakeittoja

Kesän tunnelmaan voi virittäytyä äärellä. Kalojen hyvät rasvat tekevät kutia.

Kokeile myösperinteistä lohikeittoa, joka on aina yhtä suussa sulavaa.

Jos puolestaan kaipaat uusia makuja perinteisen rinnalle, on curry-kalakeitto varmasti oiva valinta.

Haastetta ruuanlaittoon sen sijaan tarjoaa madekeitto à la Sami Garam.

Madekeitto

Liemi:
mateen perkeet
1 porkkana pala palsternakkaa
sipulia
4 laakerinlehteä
8 maustepippuria
suolaa

Madekeitto:
1 nyljetty made, noin 1-1,5 kg
600 g perunoita
1 sipuli
2 dl kermaa tai maitoa
nippu tilliä
nokare voita
hapanleipää

Pilko juurekset ja nosta ne kalanperkeiden kanssa kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori muodostunut vaahto pois.

Lisää mausteet liemeen ja anna kiehua puolisen tuntia. Siivilöi liemi ja käytä se madekeiton liemeksi.

Kuutioi perunat ja pilko sipuli. Kuullota niitä kattilan pohjalla voissa kevyesti ja lisää reilusti lientä.

Kiehauta liemi ja nosta noin kolmen sentin paloiksi leikattu made liemeen.

Hauduta hiljakseen vartin verran ja lisää lopuksi kerma tai maito ja reilusti leikattua tilliä.

Tarjoa keiton kanssa tuoretta, rukiista hapanleipää.

Teksti: MTV3
Kuvat: MTV3, Pirkka ja SXC

Lue myös:

    Uusimmat