Korvasitko sokerin keinotekoisilla makeutusaineilla ruoanlaitossa ja limua valitessasi? Mikäli teit valinnan painonpudotuksen vuoksi, kannattaa miettiä uudelleen, sillä Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan keinotekoisista makeutusaineista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä terveydelle.
Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että esimerkiksi useissa kevytlimuissa käytetty makeutusaine aspartaami voi jopa nostaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi se voi nostaa kuolleisuuden riskiä aikuisilla, kertoo New York Post.
– Sokerin korvaaminen sokerittomilla makeutusaineilla ei auta painonhallinnassa pitkällä aikavälillä, kertoo lausunnossaan WHO:n ravitsemus- ja terveysyksikön johtaja Francesco Branca.
WHO:n mukaan yleisemmin käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat asesulfaatti-K, aspartaami, advantaami, syklamaatti, neotaami, sakkariini, suklaroosi, stevia ja stevia-johdannaiset.
Keinotekoisia makeutusaineita löytyy erilaisista suosituista limuista, energiajuomista, sokerittomasta purukumista ja sokerittomasta kaakaosta.
Branca neuvoo, että ruokavaliotaan seuraavien tulisi mieluummin keskittyä syömään ruokia, jotka sisältävät luonnollista sokeria, kuten esimerkiksi hedelmiä.Shutterstock
– Ihmisten tulee harkita muita keinoja vähentää sokerin saantiaan kuin keinotekoisten makeutusaineiden käyttö. Makeutusaineet eivät ole välttämättömiä, eikä niillä ole ravintoarvoa, sanoo Branca.
– Ihmisten tulisi kaiken kaikkiaan vähentää makeiden ruokien nauttimista jo elämän aikaisissa vaiheissa parantaakseen terveyttään.
Lue myös: Tutkimus varoittaa kahdesta keinotekoisesta makeutusaineesta
Uudet suositukset eivät koske diabeetikkoja
WHO muistuttaa, että uudet suositukset, joiden mukaan keinotekoisia makeutusaineita ja niillä makeutettuja tuotteita tulisi välttää, sopivat kaikille paitsi diabeetikoille.
WHO ilmoitti, että uudet suositukset käsittävät kaikki synteettiset ja luonnossa esiintyvät tai muunnetut ei-ravitsemukselliset makeutusaineet, joita ei ole luokiteltu valmistetuissa elintarvikkeissa ja juomissa esiintyviksi sokereiksi tai joita myydään sellaisenaan lisättäväksi elintarvikkeisiin ja juomiin.
Lue lisäksi: Nyt tippuu limupullo käsistä: Yli 400 000 ihmisen jättitutkimus paljastaa virvoitusjuomien karun vaikutuksen
Se ei kuitenkaan koske keinotekoisia makeutusaineita, joita on hygieniatuotteissa, kuten hammastahnoissa, ihovoiteissa tai lääkkeissä. Niiden käyttöä ei siis tarvitse rajoittaa pitääkseen yllä hyvää terveyttä.
Keinotekoiset makeutusaineet ovat olleet jo aiemmin tikun nokassa, kun on keskusteltu elintarvikkeiden vaikutuksista terveyteen.
Esimerkiksi viime huhtikuussa julkaistun Wisconsin lääketieteellisen korkeakoulun tutkimuksen mukaan sokerin korvikkeet saattavat vaikuttaa maksan kykyyn puhdistaa itseään kuona-aineista.
Lue vielä: Tutkimus: Tällä dieetillä voi saada diabeteksen remissioon ja päästä eroon lääkkeistä – hyödyt havaittiin jo kuukausissa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, WHO, Nutrition and Food Safety / WHO