Kiusaaminen jättää kauaskantoiset jäljet: "Ei pitäisi jäädä arvuuttelemaan, onko tämä kiusaamista"

Koulussa tapahtunut kiusaaminen voi jättää kauaskantoiset jäljet myöhempään elämään.

Tällä viikolla vietettiin Unescon kiusaamisen vastaista päivää. Arvioiden mukaan 5–15 prosenttia joutuu kiusatuksi.

Kiusaamisesta Huomenta Suomen aamussa keskustelivat koulukiusattu Sofia Laitinen ja Vamos Tampereen valmentaja Ville Mäkelä.

Laitisen tilanteessa kiusaaminen alkoi yläasteella. Kiusaaminen on jättänyt pitkäaikaiset jäljet Laitisen elämään.

– Olen nyt 24, ja minulla ei ole mitään peruskoulun jälkeisiä kouluja käytynä loppuun juuri niiden vanhojen muistojen takia, Laitinen kertoo.

Ammattikoulussa ei kiusaamiseen juuri puututtu. Laitinen kävi puhumassa asiasta terveydenhoitajalle.

– Minun silmissäni ammattikoulussa pitäisi jo ihmisten toimia niin kuin aikuiset toimii. Olimme kuitenkin jo melkein 18-vuotiaita, mutta kaikilla se ei vain ole niin viisasta, Laitinen pohtii.

Kiusaaminen johti ammattikoulun omaehtoiseen keskeyttämiseen.

– Sanon näin, että meinasin olla jopa syrjäytymisvaarassa, Laitinen toteaa.

Kiusaamista ei pitäisi jäädä arvuuttelemaan

Laitinen muistuttaa, että kiusaaminen voi myös tapahtua ikään kuin näkymättömästi. Se ei välttämättä ole perinteiseksi miellettyä fyysistä väkivaltaa tai luokassa haukkumista.

– Ei pitäisi jäädä arvuuttelemaan, että onko tämä kiusaamista. Kaikkeen pitäisi puuttua. Aika usein nuorilla on se kokemus, että kukaan ei silloin uskonut minua, kertoo Vamos Tampereen valmentaja Ville Mäkelä.

Vamos Tampere tarjoaa yksilö- ja ryhmävalmennusta tamperelaisille 16–29-vuotiaille nuorille, jotka eivät juuri nyt opiskele tai ole työssä. Kiusaamisen jäljet näkyvät Mäkelän työssä hyvin usein.

–Tapaamme 2 000 nuorta vuodessa ja arvioidemme mukaan ehkä 80 prosentilla on jonkinlaista kiusaamiskokemusta taustalla, Mäkelä kertoo.

Laitinen toivoo, että hänen kiusaamiseensa oli joku puuttunut silloin, kun kiusaamista tapahtui.

Kuinka Laitinen on myöhemmin käsitellyt kiusaamiskokemustaan? Katso yllä olevalta videolta haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat