Kolmelle Helsingin Sanomissa syytteet Viestikoekeskuksen kohu-uutisesta – syyttäjän mukaan valmistelivat viittä jatkojuttua

2:47imgNäin MTV Uutisten rikostoimittaja kiteytti tuoreeltaan Helsingin Sanomien artikkelin aiheuttaman kohun.
Julkaistu 29.10.2021 10:37

MTV UUTISET - Ville Eklund - STT

Kolmea Helsingin Sanomien toimituksessa työskennellyttä henkilöä vastaan on nostettu syytteet, kertoo syyttäjänlaitos.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä syyttää kolmikkoa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Turvallisuussalaisuuden paljastaminen kuuluu rikoslaissa maanpetosrikoksiin. Siitä voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Syyte liittyy 16. joulukuuta 2017 julkaistuun artikkeliin ja syyttäjän mukaan sen jälkeen julkaistavaksi tarkoitettuun artikkelikokonaisuuteen. Mainittu artikkeli käsitteli Puolustusvoimien salaista Viestikoekeskusta Jyväskylän Tikkakoskella. Viestikoekeskuksesta on aiemmin kerrottu vain vähän tietoa julkisuuteen. Viestikoekeskuksen lisäksi juttu käsitteli laajemminkin sotilastiedustelua ja maanpuolustusta.

Lue myös: Viestikoekeskus-tutkinnassa epäilty ex-tiedustelupäällikkö myöntää MTV Uutisille: "Minua on kuultu tietovuotoepäilyn tutkinnassa"

Pitkä tutkinta

Artikkelin julkaisu aiheutti kohun, koska siinä käsiteltiin salaiseksi leimattuja asiakirjoja. Kriitikoiden mielestä tietojen julkaisu oli vaaraksi Suomelle.

Poliisitutkinta aloitettiin heti jutun julkaisun jälkeen. Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti viime vuoden joulukuussa saaneensa esitutkinnan asiassa valmiiksi, ja että viittä Helsingin Sanomien työntekijää epäiltiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Lehteä koskevan rikosepäily siirtyi syyteharkintaan samassa kuussa. Tutkinta on kestänyt pitkään, ja sen aikana on muun muassa selvitetty poliisitutkinnan oikeuden rajoja korkeinta oikeutta myöten.

Poliisi tutkittavana on ollut myös se, miten salassa pidettävää sotilastiedustelua koskevaa aineistoa ja tietoa on päätynyt Helsingin Sanomien toimittajien haltuun. Kyseinen tutkinta jatkuu yhä.

Poliisi on aiemmin kertonut tutkivansa mahdollista tietovuotoa nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen. KRP ei kommentoi esimerkiksi sitä, milloin rikoksen epäillään tapahtuneen.

Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, ketä tietovuodosta epäillään. STT:n tietojen mukaan epäiltynä on ollut Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff. Viime vuoden toukokuussa Alafuzoff kertoi Ylelle, että poliisi oli ollut häneen yhteydessä viimeksi puolta vuotta aiemmin.

– Olen mielestäni syytön, hän sanoi tuolloin Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

STT on kertonut epäillyn nimen jo esitutkinnan ollessa kesken, koska kyse on erityisen vastuunalaisessa asemassa työskennelleestä henkilöstä ja poikkeuksellisen paljon huomiota ja keskustelua herättäneestä tapauksesta.

Lue myös: Syyttäjä: Päätoimittaja Kaius Niemi ei tiennyt Viestikoekeskus-artikkelista ennen julkaisua

Päätoimittaja Kaius Niemi pitää HS-toimittajien saamia syytteitä kestämättöminä: "Vaarantavat vapaan tiedonvälityksen Suomessa" – Niemi välttyi itse syytteeltä

Syyttäjä: Viisi muuta artikkelia oltiin julkaisemassa

Syyttäjän asiakirjoista käy ilmi, että toimituksessa uskotaan olleen tarkoitus julkaista mainitun artikkelin jälkeen viisi muuta artikkelia sotilastiedusteluun liittyen. Näidenkin tietoja kuvaillaan asiakirjoissa salassapidettäviksi Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi. Artikkelit oli syyttäjän käsityksen mukaan tarkoitus julkaista heti kohuartikkelin jälkeen 17.– 21. joulukuuta, mutta artikkelin julkaisun jälkeen tehtiin päätös, että mahdollisten jatkoartikkelien julkaisemista, aikataulua, sisältöä ja muotoa harkitaan uudelleen.

Syytetyt ovat Helsingin Sanomien Tuomo Pietiläinen, Laura Halminen ja Kalle Silfverberg. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä on tehnyt lisäksi kaksi päätöstä syyttämättä jättämisestä.

MTV Uutiset julkaisee syytettyjen nimet tapauksen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Lue myös: Salaisiin asiakirjoihin perustuva HS:n juttu poiki rikostutkinnan – näin tapahtumat etenivät

KSML: Puolustusvoimat lakkautti tiedustelusta vastanneen Viestikoekeskuksen

Presidentti Niinistö tietovuodon vaikutuksesta tiedusteluyhteistyöhön: "Minun korviini ei ole kuulunut mitään ongelmaa"

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu