Kotimakkara, Spätzle, kotisinappi ja tomaatti-sipulisalaatti

Kotimakkarat

  • 50 g kylmäsavuporon paistia
  • 300 g broilerin jauhelihaa
  • 1 dl silputtua ruohosipulia
  • 1 rkl kotisinappia
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 1 rkl mustapippuria rouhittuna myllystä
  • ½ tl cayennepippuria
  • 12 g suolaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 kpl kananmunaa
  • paistamiseen kirkastettua voita

Paloittele paisti pieniksi kuutioiksi ja lisää jauhelihan joukkoon. (Nosta massa kylmään).

Murskaa valkosipuli veitsellä ja pilko pieneksi. Kaada valkosipulien päälle hieman oliiviöljyä, lisää vähän suolaa ja murskaa vielä veitsellä pieneksi. Sekoita massaan valkosipulit, sinappi, leikattu ruohosipuli ja kaada kylmää kermaa ohuena nauhana joukkoon. Lisää cayannepippuri. Sekoita lopuksi munat yksitellen muiden aineiden joukkoon. Mausta vielä mustapippurilla ja suolalla.

Laita massa pursotinpussiin ja pursota suoleen. Älä laita suolta liian täyteen, ettei se räjähdä. (Sido narulla haluamasi pituisia makkaroita.) Pistele makkarat ja laita 80 asteiseen veteen kypsymään. (Jos sinulla ei ole lämpömittaria käytettävissä, niin säädä lämpö sellaiseksi, ettei vesi juuri ja juuri vielä poreilee.) Makkarat ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan.

Jäähdytä makkarat nopeasti jääkylmässä vedessä ja anna kuivua ennen paistoa.

Paista kirkkaassa voissa rapea pinta. Voit viiltää pinnan ennen paistamista, jolloin saat esteettisemmän lopputuloksen.

Spätzle

  • 100 g pinaattia
  • 400 g vehnäjauhoja
  • 5 kananmunaa
  • 1/2 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl muskottia
  • paistamiseen kirkastettua voita

Ryöppää pinaatti nopeasti. Jäähdytä jäävedessä ja kuivaa pyyheliinan päällä.

Leikkaa pinaatti hienoksi veitsellä. Lisää kaikki aineet yleiskoneen kulhoon ja anna taikina pyöriä kunnes taikina alkaa kiiltää, (näin voit tarkkailla riittävän sitkon muodostumisen taikinaan ja varsinainen muotoilu helpottuu).

Ota taikina kulhoon ja anna vetäytyä vähän aikaa.

Laita puulaudalle vähän öljyä ja levitä taikina laudalle ohueksi levyksi.

Ota lastalla ohuita nauhoja ja laita kiehuvan veden joukkoon nauhat kypsymään. Spätzle on kypsä kun se nousee pinnalle.

Laita nauhat keittämisen jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu.

Kuivaa nauhat liinan päällä.

Paista pannulla kirkastetussa voissa, kunnes pinta on rapea.

Kotisinappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl vahvaa kahvia
  • 2 dl sinappijauhetta
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ dl viinietikkaa
  • 1 dl sokeria

Sekoita sokeri ja sinappijauhe keskenään. Lisää kuuma kahvi ja vesi. Kypsennä kiehuvaksi. Sekoita koko kypsennyksen ajan ja älä anna kiehua.

Lisää lopussa oliiviöljy ja etikka, sekoita hyvin. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Tomaatti-sipulisalaatti

  • 5 luumutomaattia
  • 1 keltasipuli
  • 1 tl sokeria
  • ½ dl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 oksa timjamia
  • suolaa

Kuumenna kattilassa öljy, lisää timjamin lehdet, jotta ne rapeutuvat.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon sokeri ja etikka.

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja lämmin liemi sipulin päälle, jotta sipulit maustuvat. Lisää hieman suolaa.

Leikkaa tomaatit puoliksi. Laita tomaattien päälle marinoituneet sipulirenkaat. Anna maustua 1 h ennen tarjoilua.

Lue myös:

    Uusimmat