Kuinka käy omaishoitajien? Hallitus puhuu "tärkeästä voimavarasta", mutta tukileikkaukset ovat osumassa kipeästi

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on linjannut, että sosiaaliturvaetuuksia leikataan. Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan leikkaukset koskisivat myös omaishoitajia. Kuinka omaishoitajien käy? 

Omaishoitajien tilanne ja jaksaminen nousi taas puheenaiheeksi maanantaina valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) Ylen A-studiossa esittämän kommentin jälkeen. Ohjelman juontaja Marja Sannikka esitti Purralle toimeentulo- ja asumistukien piirissä olevan omaishoitajan kysymyksen, että leikataanko todellakin hänenkin tukiaan. 

– Kyllä. Monista sosiaaliturvan osista tullaan tekemään… niihin tullaan tekemään leikkauksia, joilla pyritään paitsi säästämään niin myös lisäämään työllistymisen mahdollisuuksia, Purra vastasi.

Vastaus herätti närää ja huolta ymmärrettävästi omaishoitajissa. Eräs Pirkanmaan omaishoitaja ry:n puheenjohtajana toiminut kirjoitti sosiaalisessa mediassa seuraavasti: 

– Tällaisen edes suunnittelu on aitoa idiotismia! Aivan järjetöntä. 

Samassa päivityksessä hän kirjoiti, että toimiessaan vielä "Pirkanmaan omaishoitajat ry:n puheenjohtajana suunnittelimme muiden ympäri maan toimivien omaishoitajayhdistyksien kanssa valtakunnallista lakkoa".

Lakkoon ei kuitenkaan ryhdytty.

Liitolla ei tietoa

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen sanoo MTV Uutisille, että hallituksen kaavailemista leikkauksista ollaan yleisesti huolissaan, mutta liitolla ei ole tiedossaan, että nimenomaisesti omaishoitajien tuesta oltaisiin leikkaamassa. 

– Sosiaaliturvan leikkaus- ja kiristyvään talouteen liittyvät puheet kansallisella tasolla nostattavat huolta. Vaikka suoranaisia leikkauksia omaishoidon tuen palkkioon ei ole esitetty hallituksen toimesta, vaikuttavat kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen kiristykset välillisesti omaishoitajien arkeen ja heikentävät selviytymistä. Omaishoitajia on myös heissä, joita esitetyt indeksijäädytykset toteutuessaan koskettavat. 

Kaiken kaikkiaan sopimusomaishoitajia on sotkanet.fi-tilaston mukaan noin 50 000, tarkoittaen sitä, että heillä on sopimus hyvinvointialueen kanssa, Tervonen kertoo.

Tervonen toteaa kuitenkin, että "hallitusohjelman kirjaukset ovat hyviä, mutta edellyttävät myös rahallisia panostuksia niin kansallisesti kuin hyvinvointialueiden linjauksissa määrärahoissaan omaishoitoon ja sen kehittämiseen".

"Palkkio korkeimmassakin luokassa alle tuhat euroa"

Myös SDP:n kansanedustaja Timo Suhonen otti samaan asiaan kantaa jättäessään eduskunnan kevät istuntokauden päätteeksi kirjallisen kysymyksen omaishoidontuen korottamisesta.

– Kun tilanne on se, että yhä useampi jää pois työstään hoitaakseen läheisiä ja omaishoidontuki ei kata elämisen kustannuksia, on edessä pahimmassa tapauksessa toimeentulotuen haku. Ja kun hallituksen kaavailemat asumistuen leikkaukset iskevät, voi edessämme olla yhteisvaikutuksiltaan todellinen ikäihmisistä huolehtimisen kuolemanspiraali, STT kirjoitti Suhosen sanoneen kesäkuussa.

Omaishoitajaliiton Tervonen jatkaa: 

– Omaishoidon tuen palkkio on korkeammassakin luokassa pääsääntöisesti alle tuhat euroa. Pienituloiset omaishoitajat tarvitsevat muuta sosiaaliturvaa, jos ei ole ansiotuloja ollenkaan ja kun omaishoidon tuen palkkio on riittämätön tai kun perheessä ei ole muita elättäjiä.

Tervonen sanoo, että tutkimuksen mukaan omaishoidon tuen piirissä olevat työikäiset turvautuvat toimeentulotukeen useammin kuin muut vastaavassa ikäryhmässä olevat. 

– Kelan omaishoitajakyselyssä yhdeksän prosenttia vastanneista ilmoitti, ettei tule tuloillaan toimeen ja joutuu tinkimään kaikesta kulutuksesta. Kaksi kolmannesta joutui tinkimään menoistaan ainakin jossain määrin. Suuri osa, 84 prosenttia, lasten omaishoitajista kertoi omaishoidon tuen olevan hyvin merkittävä pärjäämisen kannalta, ja tukea käytettiin usein perustarpeisiin, kuten lääkkeisiin ja ruokaan. 

"Yhteiskunnan tärkeä voimavara"

Hallituksen Vahva ja välittävä Suomi -hallitusohjelmassa omaishoitajia pidetään "yhteiskunnan tärkeänä voimavarana".

Tärkeänä, mutta halvempana voimavarana. Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja vahvistaa asian. 

– Jos tarkastellaan vaihtoehtoisesti järjestetyn hoivan kuluja, on omaishoito edullista, Tervonen sanoo.

Palataan vielä jutun alussa mainittuun suunnitelmaan lakkoaikeesta. 

Omaisten ja läheisten antaman hoivan osuus on 80 prosenttia kaikesta hoivasta, joten meidän järjestelmämme ei kestäisi  ilman omaishoitajia. Ihmiset jäisivät ilman hoivaa, koska julkinen ei voisi tuottaa tuota hoivaa lakon aikana saatikka muutoin ollenkaan. 

– Toki lakkoaseena omaishoito ei toimi kuten työmarkkinoilla käytettävät lakot, ja kuten omaishoitajat ovat itse todenneet eivät he voi jättää läheistään hoitamatta ja ruveta lakkoon. 

Edellä kuvatusta syystä myöskään aiemmin jutussa mainittua lakkoa ei toteutettu – kukaan ei olisi pystynyt hoitamaan hoitoa vaativia omaisia. 

Lue myös:

    Uusimmat