Kuinka nopeasti kävelet? Nämä merkit kielivät gerasteniasta: "Kokonaisuus rupeaa piiputtamaan"

Esimerkiksi kävelynopeus voi kieliä gerasteniasta. 

Gerasteniallatarkoitetaan tilaa, jossa yleinen terveydentila on heikko ilman, että tilannetta voi suoraan liittää sairauteen. Iän karttuessa kunto siis heikentyy ikään kuin ilman selvää syytä.

Gerastenia koskettaa jopa 12 prosenttia 70-vuotiaista, puolta 90-vuotiaista. Mutta mistä tietää, onko kyseessä vanhuuden muassaan tuoma heikkous, vai gerastenia? 

Oireyhtymää voi määritellä erilaisin työkaluin. 

Luustoliiton ja Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja ja geriatrian professori emeritus Timo Strandberg  itse puhuu mieluiten gerastenian ilmiasusta. Siihen liittyvät hitaus, lihasheikkous, kuten puristusvoiman heikkous, vähäinen fyysinen aktiivisuus, uupumuksen tunne sekä tahaton laihtuminen vanhemmalla iällä.

– Vähäinen fyysinen aktiivisuus tarkoittaa sitä, että ei välttämättä liiku paljon kodin ulkopuolella. Uupumuksen tunne ei tarkoita, että on vähän väsyttänyt silloin tällöin, vaan kyseessä on systemaattisempi uupumuksen tunne, Strandberg kuvaa.

Jos kolme ominaisuutta tai enemmän täyttyy, puhutaan gerasteniasta. Yksi tai kaksi viittaa esigerasteniaan.

Tilan tunnistaminen on oleellista, sillä gerasteniasta kärsivällä 70-vuotiaalla on muihin verrattuna suurempi riski esimerkiksi kuolla tulevan kymmenen vuoden aikana.

– Gerastenia voidaan määritellä myös erilaisten vajeiden ja sairauksien kasautumisena ihmisellä. Vähän niin kun auto tai mikä tahansa kone, jos siinä rupeaa olemaan vikaa vähän siellä ja täällä, kokonaisuus rupeaa piiputtamaan paljon herkemmin, Strandberg sanoo.

Kävelynopeus voi paljastaa gerastenian

Strandbergin mukaan kävelynopeus on klassinen, yksinkertaisin tapa havaita gerastenian kehittyminen.

– Yhdessä brittitutkimuksessa leikillisesti sanottiin, että viikatemies ei liiku yli 0,8 metriä sekunnissa. Jos kävelynopeus on yli 0,8 metriä sekunnissa, eli juuri ehtii kadun ylittää vihreän valon palaessa, viikatemies ei saa kiinni.

Toisentyyppisessä gerasteniatestissä istutaan, noustaan, kävellään kolme metriä, tullaan takaisin ja istutaan jälleen. Toiminnasta otetaan aika. Poikkeavaa on, jos suoritus kestää yli 10 sekuntia. 

Joissain sairaaloissa on jo käytössä kliininen gerastenia-asteikko, jossa on yhdeksän kuvaa. Niiden avulla arvioidaan henkilön tilaa.

– On siis kuvalla merkattu, että ykkönen juoksee suunnilleen maratonia ja yhdeksän on täysin vuodepotilaana. Olisi tärkeää, että näitä henkilöitä arvioitaisiin biologisen iän mukaan. Ei katsottaisi vain kronologista ikää, vaan otettaisiin biologinen ikä gerastenian avulla esille, Strandberg sanoo.

– Määritellään gerastenia millä tavalla tahansa, se joka tapauksessa ennustaa merkittäviä asioita, kuten päivystykseen tai laitoshoitoon joutumista. Kuoleman riskikin lisääntyy.

Katso myös: Ylilääkäri listasi keinot ikääntymisen hidastamiseen – muista nämä neljä kohtaa: "Sillä olisi ihan dramaattinen vaikutus!" 

Lue myös:

    Uusimmat