Lempeä kaura hellii vatsaa – kokeile Akin kaurareseptejä

Kauran vatsaa hellivä vaikutus on tiedetty jo pitkään. Pitkään kylläisenä pitävä kaurapuuro on ihanteellinen aamiainen.

Kaura sisältää runsaasti kuitua, josta suurin osa on liukoista ravintokuitua, beetaglukaania. Terveellinen kuitu edistää ruoansulatusta ja näin ollen auttaa muun muassa ummetuksen hoidossa.

Kauran sisältämä ravintokuitu tasaa aterian jälkeistä verensokeripiikkiä ja pitää olon kylläisenä pitkään. Beetaglukaani kiihdyttää myös terveellisten vatsaa suojaavien bakteerien kasvua suolistossa.

Ravintokuitujen lisäksi kaurahiutaleet sisältävät runsaasti tärkeitä rasvahappoja, vitamiineja ja hivenaineita.

Akin lempeät kauraherkut

maistuu parhaalta tuoreena. Leseiden ansiosta leipä on erityisen vatsaystävällinen.

Jos perinteinen kaurapuuro kyllästyttää, kannattaa kokeille Akin raikasta

Leivän ja puuron lisäksi kaurahiutaleet sopivat välipaloihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Jogurttipohjainen saa pirteyttä puolukoista.

Makea sopii täydellisesti syksyyn. Tarjoa paistoksen kanssa jäätelöä tai vaniljakastiketta.

Omena-kaurakerrosmaljat

Ihana yhdistelmä rapeita kaurakeksejä, vaniljakastikletta ja paistettuja omenakuutioita.

1 iso (noin 250 g) omena
6 dl Pirkka omenatäysmehua
noin 3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia

Suurus:
2 dl Pirkka omenatäysmehua
4 rkl perunajauhoja

Lisäksi:
noin 1/2 pkt (à 175 g) Pirkka kaurakeksejä
1 tlk (2 1/2 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1/2 tl kanelia

Pese, kuori ja kuutioi omena.

Kaada kattilaan mehu, lisää omenakuutiot ja sokeri. Keitä noin 3 minuuttia, kunnes omenat hieman pehmenevät. Ota kattila liedeltä. Sekoita suurus ja kaada kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedelle ja kiehauta. Mausta kiisseli kanelilla ja jäähdytä.

Murskaa keksit ja jaa ne jälkiruokakulhoihin tai laseihin.

Vaahdota vaniljakastike. Kaada kiisseli kulhoihin keksimurskan päälle. Annostele kulhoihin vaniljavaahtoa ja ripauta pinnalle kanelia. Tarjoa heti, jotta keksit pysyvät rapeina.

Siemenleipä

Terveellinen sieminleipä tuoksuu taivaalliselle! Ruisjauhoista leivottu taikinajuuri on herkullisen leivän maun salaisuus.

Taikinajuuri:
1/2 l piimää
1 pkt (50 g) hiivaa
1/2 l Pirkka ruisjauhoja

Taikina:
1/2 rkl suolaa
1 dl siirappia
1 ps (180 g) Pirkka auringonkukansiemeniä
2 dl Pirkka kaurahiutaleita
noin 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Voiteluun:
piimää

Pinnalle:
Pirkka auringonkukansiemeniä

Liuota hiiva kylmään piimään ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Anna taikinajuuren seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä yön yli, eli 10-12 tuntia.

Lisää taikinajuureen suola, siirappi ja auringonkukansiemenet (jätä 2-3 rkl siemeniä leipien koristeluun). Alusta taikinaan hiutaleet ja jauhot. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina niin tasaiseksi, että se irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota 1/2-1 tuntia leivinliinalla peitettynä lämpimässä.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se kahteen osaan. Leivo taikinapaloista paksut tangot ja painele ne kahteen öljyllä voideltuun, suorakaiteen muotoiseen 1 1/2 litran vuokaan. Anna leipien kohota hyvin liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Voitele kohonneet leivät piimällä ja pistele varovasti haarukalla. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista leipiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Kumoa kypsät leivät vuoista ja anna leipien jäähtyä leivinliinaan kiedottuina.

Teksti: MTV3

Kuvat: Maito ja Terveys ja Ruokakesko Oy

Lue myös:

    Uusimmat