Amerikkalaisvanhemmat hoitavat lastensa asioita silloinkin, kun lapset ovat jo aikuisia. Kyselyssä selvisi, että jäätävät 11 prosenttia aikuisten lasten vanhemmista oli soittanut lapsena työnantajalle, jos lapsella oli ongelmia töissä!
Olet kuullut helikopterivanhemmista, mutta entä lumiauravanhemmista? Uudenlainen vanhemmuusmalli "tappaa lasten elämäntaidot", kertoo USA Today.
The New York Timesin ja Morning Consultin tekemän kyselyn mukaan vanhemmat eivät lakkaa hoitamasta lastensa asioita edes silloin, kun lapset ovat jo aikuisia. Kyselyyn osallistui noin 1500 18–28-vuotiasta, ja noin 1100 tämän ikäisen nuoren aikuisen vanhempaa.
– Emme lakkaa siirtämästä esteitä turhautuneen tai lannistuneen lapsemme tieltä, ja siten saamme itsellemme lumiaura- tai ruohonleikkurivanhemman tittelin, USA Today kuvailee.
Yhdysvalloissa on viime aikoina kohuttu tapauksesta, jossa varakkaat vanhemmat ovat lahjoneet lapsilleen pääsyn hyvään kouluun.
Lumiauravanhempi "poistaa kaikki esteet lapsensa menestyksen tieltä"
New York Timesin mukaan lumiauravanhempi on kuin "kone, joka puuskuttaa eteenpäin, poistaa kaikki esteet lapsensa menestyksen tieltä, jotta lapsen ei tarvitse kohdata epäonnistumista, turhautumista tai menetettyjä mahdollisuuksia".
Kyselyn mukaan korkeakouluikäisten nuorten aikuisten vanhemmat hoitavat edelleen asioita lastensa puolesta. 76 prosenttia vanhemmista muistutteli lastaan esimerkiksi koulutehtävien palautuspäivistä; 74 prosenttia varasi lääkäriaikoja lastensa puolesta, ja 15 prosenttia oli jopa soittanut tai tekstannut herättääkseen lapsensa ajoissa.
Nämäkään löydökset eivät kuitenkaan olleet kyselyn huippu – siinä nimittäin selvisi myös, että 11 prosenttia aikuisten lasten vanhemmista oli soittanut lapsena työnantajalle, jos lapsella oli ongelmia töissä!
Tuloksena opiskelijoita, jotka eivät osaa opiskella itse
New York Timesin mukaan jenkkivanhemmat "varastavat lapsiltaan aikuisuuden".
Psykologi Madeline Levinen mukaan osa vanhemmista tekee lastensa puolesta kaiken; Levine on urallaan kohdannut uusia opiskelijoita, jotka eivät esimerkiksi osaa opiskella yksin, tai jotka eivät kestä asua huonetoverinsa kanssa. Eräs opiskelija ei kestänyt sitä, että koulun ruoissa oli kastiketta, sillä koko tytön elämän ajan vanhemmat olivat auttaneet häntä välttelemään kastikkeessa olevia ruokia. Vanhemmat olivat jopa varoittaneet tytön ystävien perheitä tämän ”kastikevastaisuudesta”.
– Nämä ovat vanhempia, jotka ovat käyttäneet 18 vuotta valmistellen lapsiaan asioilla, joita he pitävät etuina, mutta jotka eivät ole sitä, Levine kuvaa.
"Jos teet sitä peruskoulussa, et voi lopettaa sitä korkeakoulussa..."
Vanhemmista 12 prosenttia antoi lapselleen yli 500 dollaria kuussa vuokraan tai "päivittäisiin menoihin". 11 prosenttia auttoi lasta kirjoittamaan esseetä tai muuta koulutehtävää, ja neljä prosenttia vanhemmista teki tehtävän itse osittain tai jopa kokonaan.
– Ideana on valmistaa lapsia elämän tietä varten sen sijaan, että valmistelisi tien lapselleen, Stanford Universityssa työskennellyt Julie Lythcott-Haims huomauttaa.
Osa vanhemmista ymmärtää toimintansa olevan ongelmallista. Lopettaminen on silti vaikeaa.
– Jos teet sitä peruskoulussa, et voi lopettaa sitä korkeakoulussa. Jos teet sitä korkeakoulussa, et voi lopettaa, kun kyseessä on työpaikka. Olet valmistanut itsellesi roolin, olet aina paikalla hoitamassa asiat lapsesi puolesta, joten tilanne vain pahenee, koska nuorella aikuisellasi ei ole taitoja hoitaa elämän perustehtäviä, Lythcott-Haims sanoo.
Lähteet: Businessinsider.com, USAToday.com, Nytimes.com