Maailman käytetyin kasviöljy saattaa muuttaa aivoja – suurin vaikutus ”rakkaushormoniin”

8:20img
Tällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Mihin sinä uskot?
Julkaistu 21.01.2020 16:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat hiiritutkimuksessaan, että runsas soijaöljyn käyttö vaikuttaa jyrsijöiden aivoihin ja voi mahdollisesti johtaa neurologisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistuneisuuteen ja, Alzheimerin tautiin. Vaikka tuloksiin tulee suhtautua varoen, suosittelevat tutkijat ihmisiä vähentämään soijaöljyn käyttöä.

Soijaöljy on maailman käytetyin kasviöljy, joka on suosittua etenkin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Pääasiassa tyydyttymättömistä rasvahapoista koostuvaa soijaöljyä käytetään esimerkiksi ruoan paistamiseen, valmisruokiin ja karjan ruoaksi.

Laajasta käytöstään huolimatta soijaöljy ei näytä olevan hyväksi terveydelle. Vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa Kalifornian yliopiston tutkijat yhdistivät soijaöljyn hiirikokeissaan lihavuuteen, diabetekseen, insuliiniresistenssiin ja rasvamaksaan. Vuonna 2017 samainen tutkimustiimi havaitsi, että geneettisesti muunneltu soijaöljy ei ole yhtä pahasta lihavuuden ja insuliiniresistenssin kannalta.

Tuoreessa Endocrinology-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan tutkijat huomasivat, että oli soijaöljy sitten geneettisesti muunneltua tai ei, se muuttaa hiirien aivoja. Erityisesti soijaöljy näytti vaikuttavan hypotalamukseen – aivojen osaan, joka kontrolloi muun muassa kehon lämpötilaa, nälkää, kiintymistä, janoa, väsymystä, unta ja sisäistä kelloa.

Lue myös: Ei olekaan enää 37 astetta? Tutkimus selvitti, miten ihmiskehon normaali ruumiinlämpö on muuttunut

Suurin vaikutus ”rakkaushormoniin”

Tutkimuksessa hiiret jaettiin kolmeen ryhmään, jotka laitettiin kolmelle erilaiselle runsaasti rasvaa sisältävälle dieetille. Yksi ruokavalio sisälsi runsaasi soijaöljyä, toinen geneettisesti muunneltua ja vähemmän linolihappoa sisältävää soijaöljyä sekä kolmas kookosöljyä.

Runsaasti soijaöljyä syöneillä hiirillä havaittiin muutoksia noin sadassa hypotalamuksen geenissä. Eniten soijaöljy näytti vaikuttavan geeniin, joka tuottaa ”rakkaushormoniksi” kutsuttua oksitosiinia. Paljon soijaöljyä syöneiden hiirten hypotalamuksen tuottama oksitosiini väheni. Vähäinen oksitosiinin määrä voi altistaa masennukselle ja ahdistuneisuudelle. Oksitosiinin puutteen on huomattu aiemmassa tutkimuksessa myös lihottavan ja altistavan ahmimiselle.

Lisäksi osa soijaöljyn runsaan käytön seurauksena muuttuneista geeneistä on yhteydessä skitsofreniaan, masennukseen ja Alzheimerin tautiin.

Kookosöljyn ei havaittu aiheuttavan muutoksia hypotalamuksessa.

Tutkijat uskovat, että soijaöljyn geeneihin aiheuttamat muutokset voivat vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan ja tulehdustilaan mutta myös aivotoimintaan ja neurologisten sairauksien riskiin. Ei ole kuitenkaan todisteita, että soijaöljyn käyttö aiheuttaisi suoraan sairauksia.

Tutkijat neuvovat vähentämään soijaöljyn käyttöä

Uroshiirillä tehdystä tutkimuksesta saaduista tuloksista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä ihmisiä koskien. Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan. Tutkijoilla on silti selvä viesti kuluttajille:

– Jos ihmisille pitäisi antaa yksi neuvo kotiin vietäväksi, se on tämä: vähentäkää soijaöljyn käyttöä, tutkimusta tehnyt solubiologi Poonamjot Deol sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että mahdollisesti amerikkalaisten kansanterveyttä uhkaavat vaikutukset havaittiin vain soijaöljyssä. Löydökset eivät siis päde muihin kasviöljyihin tai soijatuotteisiin.

Lue myös: Tuore tutkimus: Tämä ruokavalio on paras, kun haluaa säilyttää tulokset painon pudottua

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: University of California, Riverside, IFL Science

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto