Maailman oudoimmat puolueet? Lupaavat rikkoa lupauksensa

Poliittiset puolueet ovat monin paikoin vakiintuneita, mutta välillä esiin nousee satiirilla pelaavia tulokkaita. Puolueet lupailevat humoristisessa mielessä esimerkiksi maailmanrauhaa, valtionvelan laittamista Visalle, parempaa säätä sekä lupausten rikkomista. Osa vitseistä on kantanut yllättävän pitkälle.

Sarvikuonomaista politiikkaa

Kanadassa 1960-luvulta 1990-luvulle toiminut The Rhinoceros Party of Canada (vapaasti suomennettuna "sarvikuonopuolue") lupasi, ettei se pitäisi mitään lupauksistaan. Puolueen nimen kerrottiin viittaavan paksunahkaisiin, hidasliikkeisiin ja vähäjärkisiin, mutta vaaran uhatessa uskomattoman nopeasti pakeneviin poliitikkoihin.

Puolueohjelmaan kuului muun muassa seuraavia asioita: painovoiman lain kumoaminen, korkeamman koulutuksen tarjoaminen korkeampia kouluja rakentamalla, rikollisuuden lopettaminen poistamalla kaikki lait, valtionvelan laittaminen Visalle, surkeiden kanadalaisten talvien kieltäminen sekä ydinjätteen varastoiminen senaattiin sillä verukkeella, että poliittista jätettä oli varastoitu sinne jo vuosikausia.

Puolue sai monissa vaaleissa yllättävän paljon ääniä asettamalla ehdolle muun muassa ammattiklovnin sekä samannimisen ehdokkaan kuin toisen puolueen ennakkosuosikki oli. Paikkoja puolueelle ei silti päättävissä elimissä herunut, eikä sen vuonna 2006 perustettu seuraajakaan ole saanut suurta menestystä.

Tunnollisesti työtä karttaville

The Union of Conscientiously Work-Shy Elements (vapaasti suomennettuna "tunnollisesti työtä karttavien liitto") oli tanskalaisen koomikon Jacob Haugaardin vitsillä aloittama. Haugaard hyödynsi puoluetta alustana satiirisille poliittisille kampanjoille, joiden tavoitteena oli paikan saaminen Tanskan parlamentista. Puoluelupauksiin kuului lupauksia paremmasta säästä ja paremmista joululahjoista.

Vuonna 1994 Haugaard todella sai yli 20 000 ääntä ja paikan parlamentista. Neljä vuotta kestäneen kautensa aikana hän onnistui muun muassa lupauksessaan lisätä paikallisessa puistossa sorsille syötettävän leivän määrää.

Ei niin vakava puolue

The McGillicuddy Serious Party toimi Uudessa-Seelannissa 1980- ja 1990-luvuilla. Kampanjaslogan oli: jos haluat tuhlata äänesi, äänestä meitä. Ehdokkaat valittiin leikkimielisissä paperimiekkakamppailuissa, vesi-ilmapallotaisteluissa sekä musiikkituolileikeissä. Puolueohjelmat puolestaan laadittiin yleensä vastaiskuna suurimpien poliittisten puolueiden ohjelmille.

Kampanjalupauksiin kuului esimerkiksi äänestysikärajan muuttaminen ainoastaan alle 18-vuotiaat sallivaksi, homoseksuaalisuuden muuttaminen pakolliseksi kolmannekselle väestöstä, hiekan käyttäminen laillisena maksuvälineenä sekä lupaus rikkoa kaikki lupaukset.

Liian hyvin sujunut vitsi

The Surprise Party (vapaasti suomennettuna "yllätyspuolue") perustettiin vuonna 1940, kun komedienne Gracie Allen pyrki Yhdysvaltain presidentiksi osana huoliteltua mediatemppua. Allen meni junalla kiertueelle ympäri Yhdysvaltoja, esiintyi radio-ohjelmissa ja piti vitsillä poliittisia puheita. Hän kannusti amerikkalaisia olemaan ylpeitä valtavasta valtionvelasta, "koska se on isoin maailmassa!".

Vitsi tuli tiensä päähän, kun Allen yllättäen valittiin michiganilaisen Menomineen kaupungin pormestariksi. Allen kieltäytyi pestistä. Presidentinvaaleissa hänen arvioidaan saaneen ainakin useita satoja ääniä.

Virallista kahjoutta

The Official Monster Raving Loony Party (vapaasti suomennettuna "virallinen hirviömäisen riehunnan kahjo puolue") on muusikko-aktivisti David Sutchin 1980-luvun alussa perustama, yllättävän menestynyt englantilainen marginaalipuolue. OMRLP:n puolueohjelman lupauksiin on kuulunut muun muassa Loch Nessin hirviön lisääminen uhanalaisten lajien listaan sekä Ozzy Osbournen lyöminen ritariksi.

Tarkoituksellisesti naurettavasta puolueohjelmasta huolimatta OMRLP:llä on oikeitakin tavoitteita, joista esimerkiksi tavoite alentaa äänestysikäraja 18 vuoteen on toteutunut. Vuosien kuluessa puolue on onnistunut pääsemään lukuisille paikoille paikallishallinnoissa ympäri Iso-Britanniaa. Menestystä ei tosin ole juuri tullut vuoden 2005 jälkeen.

Oluella alkoholismia vastaan

The Polish Beer Lovers' Party (vapaasti suomennettuna "puolalainen oluen rakastajien puolue") sai 16 paikkaa Puolan parlamenttivaaleissa vuonna 1991. Satiristi Janusz Rewińskin perustama puolue alkoi vitsinä alkoholismia vastaan: se kannusti juomaan vodkan sijaan olutta.

Koska Puola kävi läpi suurta kommunismin jälkeistä muutosta eivätkä poliittiset puolueet olleet kovin vakiintuneita, oluen rakastajien humoristinen ohjelma sekä slogan – "ei se sillä parane, mutta on varmasti hauskempaa" –, upposi ihmisiin. Ajan myötä puolue vakavoitui, mutta enää sitä ei ole olemassa.

Tarkkaa demokratiaa

The Political Party (vapaasti suomennettuna "poliittinen puolue") oli norjalaisten koomikoiden Johan Goldenin ja Atle Antonsenin vuoden 2001 parlamenttivaaleja varten perustama satiirinen puolue. Perustajien sloganit olivat "Atle Antonsen – Kaikkien ihmisten puolesta" ja " Johan Golden – Sinun orjasi parlamentissa". Erityisesti jälkimmäinen herätti ihmetystä, sillä Golden on tummaihoista karibialaista syntyperää.

Puolueohjelman mukaan kuka tahansa parlamenttiin valittu edustaja äänestäisi juuri niin kuin äänestäjät haluaisivat. Ihmisten tahdon selvittääkseen puolue järjestäisi nettisivuillaan äänestyksen jokaisesta parlamentaarisesta kysymyksestä. Jos 70 prosenttia äänestäisi puolesta ja 30 prosenttia vastaan, puolue työskentelisi 70-prosenttisesti asian puolesta ja 30-prosenttisesti sitä vastaan.

Puolue sai vaaleissa lähes yhden prosentin kaikista äänistä.

Koiran voimin maailmanrauha

The Hungarian Two-tailed Dog Party (vapaasti suomennettuna "unkarilainen kaksihäntäinen koirapuolue") perustettiin vuonna 2006. Saman vuoden vaaleissa tämä virallisesti rekisteröitymätön puolue lupasi äänestäjilleen seuraavaa: ikuinen elämä, maailmanrauha, yksi työpäivä viikossa, kaksi eriväristä auringonlaskua vuorokaudessa, pienempi painovoima, ilmaiset oluet sekä alhaiset verot. Puolue lupasi myös rakentaa vuoren Unkarin Suurelle alangolle.

Vaalijulisteissa ehdokkaana esiintyi kaksihäntäinen koira nimeltä István Nagy. Nimi valittiin, koska Nagy on Unkarin yleisin sukunimi ja István hyvin yleinen etunimi.

Puolue on hyvissä väleissä toisen huumoripuolueen nimeltä Fourth Way ("neljäs tie") kanssa. Fourth Way -puoluetta johtaa kaksi lintua. Puolueilla on erimielisyyksiä lähinnä lintuinfluenssasta: Fourth Way suunnittelee sen poistamista, kun taas koirapuolue vastustaa suunnitelmaa virusten oikeuksien takia.

Lähteet: Toptenz.net, Wikipedia

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat