Tutkijoiden mukaan aamu- ja iltaihmisten rinnalla elää ainakin kaksi muuta ihmistyyppiä: "torkkuja" ja "iltapäivä".
Oletko aamu- vai iltavirkku? Jos et löydä itseäsi oikeastaan kummastakaan ryhmästä, et ole väärässä: ihmistyyppejä todella on enemmän. Aamu- ja iltaihmisen rinnalle on löytynyt ainakin kaksi ihmistyyppiä lisää, kertoo Psychology Today -sivusto.
Näin tutkittiin!
Tutkimuksessa venäläis- ja belgialaistutkijat järjestivät nettikyselyn, johon vastasi noin 1300 ihmistä. Kyselyssä testihenkilöt näkivät satunnaisesti valitun ajan päivästä, esimerkiksi kellonajan 8.00 tai ajan 23.00.
Henkiköiden piti arvioida, miten virkeitä olisivat näytettynä aikana. Arvioita tehdessään koehenkilöiden tuli olettaa, että yöunet olivat sujuneet tavanomaisesti ja herääminen oli tapahtunut noin 7.30.
Osanottajilta kysyttiin myös muita uneen liittyviä kysymyksiä.
Oletko "torkkuja" tai "iltapäivä"?
Tutkijoiden mukaan aamu- ja iltaihmisten rinnalla elää ainakin kaksi muuta ihmistyyppiä. Uudet ihmistyypit on nimetty "torkkujaksi" ja "iltapäiväksi".
Aamuihminen on virkeimmillään kello 9.00-11.00. Iltaisin hän on väsyneempi kuin muut.
Iltaihmiset ovat virkeitä vasta kello kymmenen pintaan aamuisin, eikä heitä ala nukuttaa kuin vasta noin kello 22.00.
Iltapäivä-ihmistyyppi on ihmistyypeistä aamu-unisin. Hän herää "oikeasti" vasta kello 11.00 aamupäivällä, ja pysyy hyvin virkeänä noin kello viiteen asti. Illan edetessä hän alkaa väsyä aina vain enemmän.
Torkkuja-ihmistyyppi on ihmisistä ainoa, jonka unisuudessa on kaksi huomattavaa piikkiä. Hän herää hyvin virkeänä ja pysyy sellaisena noin yhteentoista asti aamulla. Sitten häntä alkaa nukuttaa. Unisuus on huipussaan noin kello 15.00. Sen jälkeen torkkuja onkin taas virkeä, kunnes kello lyö noin kymmenen. Tämän jälkeen häntä alkaa unettaa, mutta hitaammin kuin muita ihmistyyppejä.
Unityyppi ei riipu iästä tai sukupuolesta
Tutkijoiden mukaan ihmisen "unityyppiin" ei vaikuttanut sukupuoli, ikä tai se, ovatko he aamu- vai iltapainotteisessa työssä.
Tutkimus esiteltiin Personality and Individual Differences -julkaisussa.
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: Psychologytoday.com, Researchgate.net